Vrijheidscollege Gijs Tuinman

Vrijheidscollege Gijs Tuinman

Op donderdag 14 oktober is er bij Slot Loevestein een Vrijheidscollege met Gijs Tuinman. Het college staat in het teken van Hugo de Gro Vrijheidscolleges over Hugo de Groot

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Hugo de Groot in 1621 op spectaculaire wijze uit zijn gevangenis op Slot Loevestein wist te ontsnappen door zich in een grote boekenkist te verstoppen. Hugo de Groot (1583 1645) is de bekendste en meest invloedrijke politieke gevangene uit de Nederlandse geschiedenis. Het gedachtengoed van De Groot wordt in oktober geerd in een serie Vrijheidscolleges op diverse bijzondere locaties in het land. Op 14 oktober spreekt militair Gijs Tuinman op Loevestein over het hedendaagse oorlogsrecht in relatie tot Hugo de Groot.

Praktische informatie
Het kasteel is niet toegankelijk met een rolstoel. We vinden dit bijzonder jammer en daarom is het college te zien via een Livestream. Volg onze socials of abonneer je op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

In het kasteel zijn (steile) muurtrappen met ongelijke treden. De meeste trappen zijn niet voorzien van een leuning. Dit kan een uitdaging vormen voor bezoekers die slecht ter been zijn.

Op het terrein zijn meerdere invalidentoiletten en er is een rolstoel beschikbaar die je ter plaatse kunt gebruiken. Mindervaliden kunnen met de auto afgezet worden bij de vestingbrug.

Openbaar vervoer
Loevestein is op dit moment slecht bereikbaar met bus of trein, maar voor de welwillende ridders en jonkvrouwen is dit slechts een kleine hobbel op een avontuurlijke tocht.

Je kunt de trein nemen naar Gorinchem. Vanaf het station wandel je dan in ca. 20 minuten naar de steiger bij Buiten de Waterpoort, waar je gebruik kunt maken van veerdienst die je voor de deur afzet. Tot 12.15 uur neem je het veer naar Woudrichem en daar stap je over op het voetveer. Daarna is het nog tien minuten lopen naar Loevestein.Voor meer informatie ga je naar: https://www.slotloevestein.nl/route/

Gijs Tuinman
Gijs Tuinman (1979) is luitenant-kolonel van de Nederlandse landmacht, onderscheiden met de militaire Willemsorde en de Bronzen Leeuw. In zijn Vrijheidscollege onderzoekt Gijs aan de hand van krijgswetenschappen, de ervaringen van veteranen en zijn eigen ervaringen tijdens missies in Afghanistan en Mauretani, de concepten oorlog, vrede en vrijheid. Wat bedoelen we er eigenlijk mee? En wie verstaan we onder we? Kent het begrip vrede en vrijheid alleen winnaars of zijn er ook verliezers? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen in interpretaties, en wat heeft dat voor betekenis voor ons handelen in conflicten in het verleden, heden en toekomst? Is vrede en vrijheid in de wereld een utopie of een haalbaar doel om na te streven? Daarbij kijkt hij onder andere naar de rol van Nederland in de internationale context en is er speciale aandacht voor de Poolse rol in de Nederlandse bevrijding en wat we daarvan kunnen leren.


Vrijheidscollege Gijs Tuinman

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.