Wolven op de Veluwe


Beleef de hitte van het vuur in de glasblazerij in Leerdam

Wolven op de Veluwe

Ga mee met onze gidsen en ontdek alles over het leven van de wolf in Nederland. We gaan geen wolven zien, maar tijdens de wandeling doo Ga mee met onze gidsen en ontdek alles over het leven van de wolf in Nederland. We gaan geen wolven zien, maar tijdens de wandeling door de Veluwse bossen praten de gidsen je uitgebreid bij over de wolf in Nederland. Uiteraard is er onderweg volop gelegenheid voor het stellen van vragen..

Ga mee met onze gidsen en ontdek alles over het leven van de wolf in Nederland. Tijdens een mooie wandeling door de Veluwse bossen krijg je antwoorden op vragen als: Hoe herkennen we de sporen van de wolf? En wat kunnen we doen als we die sporen vinden? Wat moeten we doen als we een wolf tegenkomen? Wat is de rol van de wolf in het ecosysteem? Hoe leven wolven? Waar jagen ze op en hoeveel kilometers lopen ze op een dag? Gaan mens en wolf wel samen? En wat is de uitdaging voor natuurbeschermers in de toekomst?Deze activiteit is bedoeld voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. De wandeling is van 14.00 tot 16.00 uur en de wandelafstand bedraagt circa 4 km.Wolf definitief terug in NederlandDe wolf is definitief terug in Nederland nadat een wolvin zich officieel heeft gevestigd op het noordelijke deel van de Veluwe en een mannetje heeft ontmoet. Het mannetje en vrouwtje kregen in 2019 vijf welpjes. Buiten deze wolvenroedel op de Noord-Veluwe en heeft zich nog een wolvin op de Midden-Veluwe gevestigd.Voorlichting en samenwerkingVeel mensen weten maar weinig over hoe de wolf leeft. Natuurmonumenten werkt daarom samen met andere organisaties aan voorlichting over de wolf. In gebieden waar wolven zich vestigen, werkt Natuurmonumenten bijvoorbeeld samen met schapenhouders om ervoor te zorgen dat hun vee beschermd wordt. Ook organiseert Natuurmonumenten speciale wolvenexcursies om informatie te geven over het gedrag van de wolf en over hoe we als mens vreedzaam met dit dier kunnen samenleven.Tijdens deze excursie gaan we geen wolven zien, maar tijdens de wandeling door de Veluwse bossen praten de gidsen je uitgebreid bij over de wolf in Nederland. Uiteraard is er onderweg volop gelegenheid voor het stellen van vragen.

 Praktische info
  • Koop van tevoren online een kaartje

  • Doe stevige schoenen aan

  • Draag bedekkende kleding en controleer jezelf op teken na een bezoek in de natuur

  • Voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar

  • Voor kinderen is er 'OERRR Wolven op Veluwezoom'

  • Honden mogen helaas niet mee

  • De wandeling duurt circa 2 uur

  • De wandelafstand bedraagt circa 4 km

  • Startpunt is parkeerplaats Ramenberg aan de Groenendaalseweg in Loenen (vanaf Loenen 2e parkeerplaats aan de linkerkant). 

Wolven op de Veluwe

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.