Verborgen Forteiland Safari

Verborgen Forteiland Safari

Buitenkansje voor fortenfanaten en avontuurzoekers! Voor het rst sinds jaren is het mogelijk om Fort Hinderdam te bezoeken. Ga op 17 juli op safari met een fortengids boswachter. Let op: Kaarten zijn bijna uitverkocht #forthinderdam Buitenkans
Buitenkansje voor fortenfanaten en avontuurzoekers Voor het rst sinds jaren is het mogelijk om Fort Hinderdam te bezoeken. Samen met een fortengids en een boswachter van Natuurmonumenten kun je met een klein groepje op safari naar dit verborgen forteneiland in de Vecht. Op dit eiland, dat niet toegankelijk is voor het publiek, heeft de natuur jaren haar gang kunnen gaan. Als de Indiana Jones van de Lage Landen gaan we ons een weg banen door het weelderig begroeide eiland op zoek naar de ingang van het fort.

Klaar voor het avontuur?
Met een bootje wordt je naar het forteneiland gebracht. Omdat er normaal geen bezoekers op het eiland komen, is er ook geen wandelpad. Het is dus verstandig om stevige schoenen en buitenkleding aan te trekken. Je mag -bij wijze van hoge uitzondering- een kijkje nemen in de vervallen kazerne van Fort Hinderdam. De fortengids zal je van alles vertellen over de geschiedenis van deze bijzondere plek. Je krijgt ook de kans om rond te struinen over het forteneiland, waar verschillende tastbare herinneringen aan de militaire geschiedenis te vinden zijn.. en waar je je even in een Hollandse jungle waant.

Lange geschiedenis

Fort Hinderdam kent een lange geschiedenis. Het fort is vernoemd naar de dam, die hier in opdracht van de bisschop in Utrecht in 1437 werd aangelegd. Aangezien de dam nogal wat last voor de scheepvaart opleverde, werd het Hinderdam genoemd. Vanwege verschillende oorlogen werd in de 17e eeuw op deze plek een aarden schans gebouwd en ruim veertig jaar later, in het Rampjaar 1672, nog eens versterkt. Een jaar later werd er bij de Hinderdam een gebastioneerd fort gebouwd als onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. Vanwege de strategische ligging in de Vecht diende het fort als verdedigingswerk van zowel de Nieuwe Hollandse Waterlinie als de Stelling van Amsterdam.

Dit natuurrijke eiland is voor veel dieren een mooie plek om eten te vinden, te schuilen en te broeden. In het fort en de bijgebouwen overwinteren elk jaar verschillende soorten vleermuizen. De ijsvogel broedt aan de oever en er zijn ook sporen van de boommarter te vinden op het eiland.

Verborgen Forteiland Safari

Foto geüpload door gebruiker Stichting Liniebreed Ondernemen.