Pinksteren op Slot Loevestein

Pinksteren op Slot Loevestein

In het Pinksterweekend is er weer van alles te doen op Slot Loevestein. Het thema van de Dag van het Kasteel is Rampjaar 1672: een ramp Dit Pinksterweekend is er weer van alles te doen op Slot Loevestein. Het thema van de Dag van het Kasteel is Rampjaar 1672: een ramp is van alle tijden. Speciaal voor dit Pinksterweekend kijken we naar rampen op Loevestein in relatie tot water. De ligging tussen Maas en Waal, de dubbele slotgracht, de Hollandse waterlinies, Hugos ontsnapping via het water de geschiedenis van Loevestein is verweven met water. Soms als vijand, bij hoogwater, en soms als vriend, om de vijand juist buiten te houden.

Wist je dat water als bondgenoot werd ontdekt in de strijd tegen de Spanjaarden? En hoe zit het nou precies met die Hollandse Waterlinie? Hoe hoog moest het water staan om een leger te stoppen? Tot de enkel? Knie? Of schouderdiep? In een Duits spionagerapport werd ten tijde van de Eerste wereldoorlog gesproken van het geheime wapen van Holland. Durfden de Duitsers ons land daarom niet binnen te vallen? En waarom was dat tijdens de Tweede wereldoorlog niet zo? Dit weekend is er genoeg te ontdekken over water en rampen op Loevestein. De enthousiaste museumgidsen vertellen je daar graag over.

Denkend aan water
Kinderen krijgen het gehele weekend een speurboekje mee over de nieuwe tentoonstelling Denkend aan water. En er is meer. Ga op pad met je eigen sleutel en leer musketschieten, laat buskruit ontploffen in de Kruittoren en laat de vesting onder water lopen met het waterspel. Of luister je liever naar n van de vele verhalen uit de geschiedenis van het stoere slot? Kun je niet kiezen? Dat hoeft ook niet. Rust even uit in de Taveerne met wat lekkers en vervolg je tocht door de muurtrappen van het kasteel, op zoek naar de kist van Hugo de Groot. Nog steeds energie over? Leef je uit op het klimparcours.

1001 bommen en granaten
Dit weekend kun je ook de 1001 bommen en granaten presentatie beleven. Want Loevestein is meer dan een kasteel. Het is een vesting in de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als sluitstuk van de Hollandse Waterline speelde de vesting eeuwenlang een belangrijke rol in deze verdedigingslinies.

Met haar aarden wallen, dubbele grachten, bastions, arsenaal, bomvrij onderkomen en het straatje met soldatenhuisjes ademt de vesting nog steeds de sfeer van een achttiende eeuws soldatendorp. Dit verhaal vertellen we met de presentatie 1001 bommen & granaten: Op verschillende plaatsen in de vesting, bijgebouwen en kasteel zijn interactieve presentaties te vinden met ridders, gevangen en soldaten in de hoofdrol: samen brengen ze de explosieve geschiedenis van de vesting en haar bewoners tot leven.

Op Loevestein ga je zelf de vesting ontdekken met een persoonlijke sleutel. De sleutel bevat een chip waarmee spellen kunnen worden gespeeld en verhalen van vroegere bewoners kunnen worden gestart.

Pinksteren op Slot Loevestein

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.