Fietsexcursie OER-IJ gebied langs diverse for

Fietsexcursie OER-IJ gebied langs diverse for

Op zondagmdiddag 26 juni wordt onder leiding van een gids van de stichting OER-IJ het Crommenijelandschap verkend met de middeleeuwse d

Geniet fietsend van Fort naar Fort

Het prachtige natuurgebied rondom Fort KIJK staat historisch gezien ook bekend als het OER-IJ. Onder leiding van een gids van de stichting OER-IJ wordt het Crommenijelandschap verkend met de middeleeuwse dijken en de diversiteit van de Stelling van Amsterdam. Ooit was het een moerasgebied met hoogveen dat in de vroege middeleeuwen ontgonnen is. De Lagendijk is een eeuwenoude dijk die het zeewater uit het IJ dat oprukte (door de veenrivier de Crommenije) moest tegenhouden. Deze tocht gaat o.a. richting Fort aan den Ham, Fort bij Veldhuis en Fort St. Aagtendijk.

Je ziet het pas als je het weet
Van de gids kom je alles te weten over de bijzondere Middeleeuwse geschiedenis van het OER IJ gebied. En hoe dit gebied uiteindelijk geschikt is gemaakt voor de Stelling van Amsterdam, die hier eind 19e eeuw is aangelegd.  Doordat je op sommige plekken nog het oorspronkelijke landschap kunt zien, voelt de geschiedenis echt als een beleving.

 Tips
> Graag zelf een fiets meenemen.
> Route van ongeveer 18 kilometer.
> Voor of na de fietstocht kun je in de theeschenkerij een heerlijke kop thee of koffie drinken
met iets lekkers erbij.
> Reserveren is verplicht. Het is helaas NIET mogelijk om ter plekke aan te sluiten.

Fietsexcursie OER-IJ gebied langs diverse for

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.