Varen en roofvogels spotten in de Nieuwkoopse Plassen

Varen en roofvogels spotten in de Nieuwkoopse Plassen

Deze boottocht is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over deze rovers in ons plassengebied. Deze boottocht is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over deze rovers in ons plassengebied..

Vaar door de smalle slootjes en langs mooie stukjes bos op de Nieuwkoopse Plassen. Boven het riet staat een Torenvalk te bidden of zweeft een Bruine Kiekendief. In het bos ontdek je het nest van een Buizerd, met misschien wel één of meerdere jongen op de rand van dit nest.Dikke vrienden

Veel natuurliefhebbers vinden roofvogels fascinerende dieren. Ze zijn niet alleen spannend. Er is ook heel veel over deze dieren bekend. Zo zijn de meeste haviken en de buizerds dikke vrienden van elkaar. Afhankelijk van de omstandigheden in de Nieuwkoopse Plassen neemt de buizerd soms bij de bouw het nest over van de havik. Ook omgekeerd is dit weleens het geval. Wellicht kunnen we je een Havikshorst met een buizerdfamilie laten zien!Nesten

Het zoeken van een nest van een Bruine Kiekendief in overjarig riet is niet te doen, maar aan de hand van het vliegpatroon van de Bruine Kiekendief hopen we wel twee broedlocaties van deze soort te kunnen vaststellen. Gewapend met verrekijker en goed fotomateriaal zal het ongetwijfeld genieten worden.Praktische informatie
  • Kleed je naar de weersomstandigheden. Neem anti-muggenmiddel en zonnebrandcreme mee als er mooi weer wordt verwacht of regenkleding als er neerslag wordt verwacht.

  • We varen met een open fluisterboot.

  • We verzamelen bij Restaurant Tijsterman, Dorpsstraat 116 in Nieuwkoop. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid.

  • Wij vragen u, wanneer mogelijk, te parkeren bij de Carpool Nieuwkoop N231, hiervandaan is het 600 meter wandelen naar de startplek van de boot.

  • Wees minimaal 15 minuten voor aanvang aanwezig.

  • Deze vaartocht duurt ongeveer 2 uur.

  • Neem je verrekijker en fotocamera mee.

  • Bij (zeer) gevaarlijk weer kan Natuurmonumenten besluiten om de vaartocht te annuleren. U wordt hierover uitsluitend per e-mail geïnformeerd. Controleer voor aanvang van de tocht dus altijd uw e-mailinbox.

  • Het last minute telefoonnummer is uitsluitend vanaf één uur voor aanvang van deze vaartocht bereikbaar. Voor die tijd heeft het geen zin om dit nummer te bellen.

  • Voor algemene vragen kunt u op werkdagen telefonisch contact opnemen met onze afdeling Ledenservice via (033) 479 71 11.

Varen en roofvogels spotten in de Nieuwkoopse Plassen

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.