Expositie: Soldaten in de streek 1672-1673
Expositie: Soldaten in de streek 1672-1673

Op woensdag 6 juli opende burgemeester van De Bilt Sjoerd Potters de tentoonstelling Soldaten in de streek, 1672 1673'.

In de interactieve tentoonstelling is een selectie van bijzondere zeventiende-eeuwse documenten, brieven, verslagen, prenten en boeken te zien. Zij geven een goed beeld van het Rampjaar en de gevolgen voor de regio.

Het Rampjaar 1672-1673 in de regio
In 2022 is het precies 350 jaar geleden dat de Engelsen, Fransen en de bisschoppen van Keulen en Mnster gezamenlijk de Republiek, het huidige Nederland, aanvielen. Doordat de Oude Hollandse Waterlinie de opmars van de Franse troepen tegenhield, was de Vechtstreek ruim een jaar lang het frontgebied van de Staatse soldaten van de Republiek en de Franse troepen. Door de vele verwoestingen en plunderingen is het jaar 1672 de geschiedenisboeken ingegaan als het Rampjaar. De Vechtstreek heeft zwaar geleden onder de Franse soldaten. Dorpen als Abcoude, Nigtevecht en Waverveen werden voor een groot deel met de grond gelijkgemaakt.  Ook de aanwezigheid van het Staatse leger, onder leiding van Stadhouder Willem III in onder meer Weesp, had grote invloed op het dagelijks leven van de mensen.

Interactieve tentoonstelling en doe-hoek
Het is moeilijk voor te stellen hoe het gebied ten tijde van het Rampjaar eruit moet hebben gezien en welke invloed de Oude Hollandse Waterline had op de omgeving en het dagelijks leven. In de expositieruimte is daarom een grote kaart van de regio aanwezig waarop bezoekers aan de hand van opdrachten en met behulp van magneten stap voor de stap de gebeurtenissen in kaart brengen. Ook kunnen bezoekers, groot en klein, zelf op onderzoek gaan in onder andere de A0-ladekasten. Kom erachter welke gevolgen de waterlinie voor de boeren had. Probeer te ontdekken waarom de soldaten Joris Bil en Jacob Bronckhorst ruzie kregen in een herberg. Bij de leestafel zijn de meest recente publicaties (uit 2022) over het Rampjaar in te zien.

De tentoonstelling is van 7 juli 2022 t/m 31 maart 2023 maandag t/m vrijdag van 09.00 17.00 uur te bezoeken in het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen, Schepersweg 6E, Breukelen. Vrij toegankelijk.

Expositie: Soldaten in de streek 1672-1673
Foto geüpload door gebruiker Stichting Liniebreed Ondernemen.