Mens op Zee




Mens op Zee

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Van 7 oktober 2022 t/m 28 mei 2023 presenteert Het Scheepvaartmuseum samen met Dutch National Portrait Gallery Mens op Zee. Deze fototentoonstelling toont een veelzijdige maritieme wereld waarin portretten en verhalen laten zien hoe het op-zee-zijn je als mens kan veranderen.

Als mens op zee beweeg je tussen twee werelden; tussen de vaste wal die je verlaten hebt en de nieuwe oever aan de overkant. Voor de een is de zee een plek van vrijheid, transitie, dromen of ambitie. Voor de ander van vaste orde, crisis, afwijking of zelfs onvrijheid.

Mens op Zee dompelt je onder in de veelzijdige en soms tegenstrijdige maritieme wereld. In deze tentoonstelling komt een selectie uit de rijke fotografiecollectie van Het Scheepvaartmuseum samen met bruiklenen uit heden en verleden in een meeslepende verzameling van foto's en verhalen.

Identiteit en transitie
In Mens op Zee tonen vele vormen van fotografie – een medium dat in 180 jaar grote transities onderging – een brede waaier aan persoonlijke verhalen die achter de wereld op zee schuilgaan. Zeevarenden, passagiers, of een eenling op zee: allen reizen van A naar B, bevinden zich tussen twee werelden en varen voorbij de grenzen van het bekende. Het buitengaatse leven gaat hand in hand met vrijheid en transitie, maar ook met sociale structuren en hiërarchie aan boord. Mens op Zee laat zien hoe je je op het water verhoudt tot jezelf, de ander, het schip en de zee en raakt daarmee aan grotere thema's als gender, inclusie en migratie.

 Bezoek www.hetscheepvaartmuseum.nl

Mens op Zee
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.