1

Winterse rondleiding op Fort bij Abcoude
Winterse rondleiding op Fort bij Abcoude

Ronddwalen op een fort vol mooie verhalen? Op 25 maart kun je op pad met onze fortengids op het stille en mystieke forteiland van Fort bij Abcoude.

Winters fort
Ronddwalen op een winters fort vol mooie verhalen? In de komende wintermaanden kun je met een fortengids op pad om de geschiedenis van Fort bij Abcoude te beleven. Terwijl de vleermuizen en nachtvlinders overwinteren op geheime plekken op het forteiland mag jij, onder leiding van een fortengids, rondkijken in dit imposante bouwwerk van de Stelling van Amsterdam.

Historische verhalen
Het avontuur begint al op de parkeerplaats Daar ligt het pontje over de fortgracht, waarmee je naar het stille en mystieke forteiland vaart. Daar aangekomen neemt onze fortengids je mee naar onder meer de kazerne. Hier bezoek je het kruitmagazijn, de lichtgang en de slaapvertrekken. De buitenmuren zijn hier wel 1,8 meter dik Vanaf het uitzichtpunt op het oostelijke Oreillon zie je Fort bij Nigtevecht liggen. Je kunt je goed voorstellen dat soldaten destijds vanaf dit punt de omgeving goed in de gaten hielden.

Stelling van Amsterdam
Fort bij Abcoude behoort tot de Stelling van Amsterdam. Dat deze waterlinie uniek in de wereld is, blijkt wel uit het feit dat de Stelling van Amsterdam Unesco Werelderfgoed is. De lange verdedigingslinie met dijken, sluizen, batterijen en forten loopt als een ring om Amsterdam en beschermde destijds de hoofdstad. Samen met de Nieuwe Hollandse Waterlinies vormt de stelling sinds 2021 het UNESCO Werelderfgoed De Hollandse Waterlinies.