Expositie Vrel, Voorloper van Vermeer




Expositie Vrel, Voorloper van Vermeer

» Let op: deze activiteit is voorbij «

De herontdekking van een raadselachtige kunstenaar

16 februari t/m 29 mei 2023

Bijna iedere kunstliefhebber kent de verstilde binnenhuizen en dat ene straatje van Johannes Vermeer. Enkelen weten dat de schilder Jacobus Vrel (werkzaam ca. 1640 -1660) zich dit soort voorstellingen al eigen had gemaakt voordat het eerste meesterwerk van Vermeer zijn atelier verliet. In de tentoonstelling Vrel, voorloper van Vermeer deelt het Mauritshuis het verhaal achter deze mysterieuze schilder.

De raadselachtige Jacobus Vrel werkte in Oost-Nederland. Er is ontzettend weinig over hem bekend. Zo'n 50 schilderijen zijn met zekerheid van zijn hand: straattaferelen met figuren en intieme, verstilde taferelen binnenshuis. Vrel wordt door zijn bijzondere genrevoorstellingen gezien als een van de voorlopers van bekende schilders als Pieter de Hooch en Johannes Vermeer. Lange tijd stonden sommige schilderijen van Vrel zelfs op naam van Johannes Vermeer.

Het verhaal van de herontdekking van Vrel, in de 19de en vroege 20ste eeuw, wordt in deze tentoonstelling verteld aan de hand van een selectie van zijn beste werken. Uit het beroemde Kunsthistorisches Museum in Wenen komen twee bijzondere schilderijen naar Den Haag, waaronder Vrouw bij een venster (1654), het enige gedateerde werk van Vrel.

 Bezoek www.mauritshuis.nl