Tentoonstelling Bloemenkracht!




Tentoonstelling Bloemenkracht!

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Bloemenkracht! - Bloemstillevens uit het interbellum in context. Tentoonstelling in De Wieger Deurne van 18 mei t/m 18 november 2023. Welkom in de wereld van het bloemstilleven, waarin de bloem verleidt met haar schoonheid en de beschouwer boodschappen geeft. De expositie is opgedragen aan Agnes Grondman (1952-2023), van 1986 tot 1990 directeur en conservator van Museum De Wieger.

Het bloemstilleven is al sinds het begin van de 17de eeuw niet weg te denken uit de Nederlandse schilderkunst. Ook bij de modernistische kunstenaars uit het interbellum, de kerncollectie van Museum De Wieger, was dit een geliefd onderwerp. Het museum heeft dan ook een aardig aantal bloemstillevens in de collectie van expressionistische kunstenaars zoals Leo Gestel, Jan Sluijters, Piet en Matthieu Wiegman, Dirk Filarski en Piet van Wijngaerdt tot aan aan de Stijl verwante kunstenaars zoals Vilmos Huszár, Louis Saalborn en Hendrik Valk. Meer impressionistisch werk maakten Harrie Kuyten en Jan Ponstijn, en Lucie van Dam van Isselt: een bloemenschilder bij uitstek.

Om een breder beeld van het bloemstilleven te geven wordt deze tentoonstelling uitgebreid met een aantal bruiklenen, onder meer met een vroeg 18de eeuw werk van Alida Withoos tot laat-19de eeuw werk van Gerardine van de Sande Bakhuyzen en Margaretha Roosenboom. Aan de kunstenaars uit het interbellum worden o.a. werken van Jeanne Bieruma Oosting, Lou Loeber en Bart van der Leck toegevoegd. Tenslotte worden hedendaagse bloemstillevens in uiteenlopende technieken getoond, zoals fotografisch werk van Margriet Smulders en een recent mixed media schilderij van Wouter van Donselaar.

 Bezoek dewieger.nl

Tentoonstelling Bloemenkracht!
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.