Expositie The Legend of Zelda in Storyworld


-advertentiepositie-



Expositie The Legend of Zelda in Storyworld

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Deze Spotlight-expositie geeft een kijkje achter de schermen bij de wereldberoemde game: The Legend of Zelda. In 1986 verscheen The Legend of Zelda voor de eerste keer. En het heeft inmiddels een onuitwisbare invloed op de complete game-industrie gemaakt. Reden genoeg om de game in de Spotlight-expositie te zetten. Je ziet hoe de buitenspeelavonturen van één Japanse jongen transformeerden in een van de meest invloedrijke games ter wereld. In mei 2023 verscheen het nieuwste deel Tears of the Kingdom.

Legende in de gamewereld
Op 21 februari 1986 verscheen The Legend of Zelda in Japan op de Famicom (Family Computer) van Nintendo. Zelda is voortgekomen uit de ideeën, ervaringen en fantasieën van Shigeru Miyamoto, die als de geestelijke vader van de reeks wordt gezien. Bijna elke Zelda-game innoveerde op de een of andere manier. Het eerste deel (1986) bewees dat grootse open wereldgames mogelijk waren en later werd het deel Ocarina of Time (1998) een voorloper op het gebied van 3D games. Veel gamers beschouwen de Zelda-spellen dan ook als de beste spellenreeks die er tot op heden te vinden is.

Zelda, Link en Ganon
De Zelda-games draaien om de jonge held Link (het speelbare personage), prinses Zelda en Ganon(dorf), de koning van de Gerudo en een varkensachtig monster. Met Link verken je als speler de wereld, los je puzzels op in grote kerkers en verzamel je steeds meer uitrusting om uiteindelijk de prinses te redden en Ganon te verslaan. De meeste spellen uit de serie spelen zich af in en rond het koninkrijk Hyrule, een fantasiewereld geïnspireerd door de West-Europese middeleeuwen. Hyrule is gevuld met de elfachtige Hylians, de rondrollende Gorons in de bergen en Zora’s, waterwezens die door de meren zwemmen.

Storyworld Spotlight
In deze Spotlight-expositie ontdek je meer over de oorsprong en de ontwikkeling van het spel: van The Legend of Zelda (1986) tot aan het recente Tears of the Kingdom (2023). Ook kun je artwork uit de reeks van de afgelopen drie decennia bewonderen: van beeld uit de eerste, pixel-achtige delen tot muurvullende illustraties, die voor de meeste recente games zijn gemaakt. Verder zie je interviews met de makers en replica's van wapens en andere voorwerpen uit de games. Houd de site van Storyworld in de gaten voor aanvullende activiteiten als een workshop Zeldazwaard 3D printen en een lezing van Willem Hilhorst van Beeld & Geluid over de bijzondere link tussen Zelda en Nederland.

Storyworld vind je op de zesde verdieping van Forum Groningen. Een ticket voor Storyworld geeft gratis toegang tot de expositie in de Spotlight-ruimte.

 Bezoek www.storyworld.nl

Expositie The Legend of Zelda in Storyworld
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.