1

LichtKunstGouda 2023: Verlicht!




LichtKunstGouda 2023: Verlicht!

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Na vier jaar afwezigheid is LichtKunstGouda weer terug en hoe! Bezoek en beleef de 9e editie van dit Goudse lichtfestival met het thema 'Verlicht!'. Te zien van 14 t/m 24 december met 9 werken op 9 locaties.

LichtKunstGouda wordt georganiseerd door De Firma | kunstcentrum Gouda en toont vernieuwende lichtkunstwerken, projecties en installaties tegen de achtergrond van de oude binnenstad van Gouda. Wandel langs prachtige locaties rondom de Sint-Janskerk en waan je terug in de tijd van ‘verlichte’ denkers als Erasmus en Coornhert. Verwonder je over vonkende gloeidraden, een sacrale halo, regenboogkleuren, een sprookjesachtig verlichte tuin, optische lichtcirkels, blauw verlicht water en dansende stralen die de ruimte verlichten en ritmisch aftasten als een echo. Ontdek ook de ‘verlichte’ gedachten bij deze kunstwerken.

Compact, sfeervol en uniek
Deze unieke lichttentoonstelling is te zien op verschillende binnen- en buitenlocaties op korte loopafstand van elkaar en is gratis te bezoeken. Een aantal van de lichtkunstinstallaties van de deelnemende kunstenaars zijn vaak alleen te zien tijdens de grotere festivals, maar nu is hun werk twee weken lang te bewonderen in de compacte setting van het historische centrum van Gouda. Mis het niet!

Een kunstwerk waar letterlijk de vonken van af spatten staat in het pand van De Firma. ‘Wire’ van Pelle Schilling bestaat uit een reusachtige gloeidraad die hij keer op keer laat ontbranden als een lichtkunstwerk. Sommige werken zijn zelfs op maat gemaakt voor de locatie, zoals bij het Kantoor van Nu aan de Peperstraat. In dit voormalige kerkgebouw creëert lichtkunstenaar Jaap van den Elzen een bijzondere dialoog tussen licht en geluid met zijn installatie ‘Echo’. Deze light-soundscape installatie is gebaseerd op samples van kerkorgels, koren en gebeden. De geluiden reizen en stuiteren als het ware door de ruimte in een uniek samenspel met licht en donker. Daarnaast brengen verstilde werken als ‘Lichthalo’ van Tamar Frank en een paradijselijk ‘Verlichte tuin’ van Bart Ensing een moment van bezinning en verwondering. Bekijk het volledige programma online.

De route start vanaf De Firma | kunstcentrum Gouda en loopt verder langs Achter de kerk, Vroesentuin, Jeruzalemkapel, Peperstraat, Hoge en Lage Gouwe en eindigt bij de Kleiwegbrug. De locaties kunnen ook apart en in elke andere volgorde worden bezocht en kom gerust meerdere keren langs bij je favoriete werk!

Bezoek twee lichtfestivals ineen
Op vrijdag 15 december is LichtKunstGouda extra lang open tijdens Gouda bij Kaarslicht. Er is dan nog meer te beleven in de binnenstad: winterse sferen met entertainment, muziek, theater, winterfair in de Sint-Jan en de grote verlichte kerstboom op de markt. Voor bezoekers een mooie gelegenheid om de twee lichtfestivals te combineren: traditioneel en hedendaags.

 Bezoek www.lichtkunstgouda.nl

LichtKunstGouda 2023: Verlicht!
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.