PHILIP GLASS PIANO ETUDES, Feico Deutekom, piano
PHILIP GLASS PIANO ETUDES, Feico Deutekom, piano

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Beleef een onvergetelijke avond met de muziek van de legendarische Philip Glass. De composities van Glass, grondlegger van de minimal music, zijn beroemd vanwege hun repetitieve en hypnotiserende melodieen, die de luisteraar meenemen in een wereld van muzikale vervoering. De Etudes van Glass staan op het repertoire van de grote concertpianisten over de hele wereld en worden gezien als een van de belangrijke klassieke werken van de 21ste eeuw. Inmiddels wordt over de Etudes van Glass op dezelfde manier gesproken als over die van Debussy of Chopin. In de Etudes komen de verschillende kenmerken en technieken aan bod die de stijl van Glass zo kenmerkend en herkenbaar maken, de wervelende arpeggio’s, de herhalende melodielijnen en de voortdurend verschuivende ritmische en harmonische patronen.

Tijdens dit concert presenteert Feico Deutekom zijn nieuwste album, waarop hij een selectie heeft gemaakt van de mooiste Etudes, variërend van de meest ritmisch en opzwepend, de meest lyrische, tot de meest persoonlijke en verstilde muziek die de componist ooit schreef. Mis deze kans niet en wees bij dit concert met geniale muziek van een van onze grootste levende componisten.

BIOGRAFIE:

Feico Deutekom vervult een bepalende rol in de repetitieve of minimal music. Hij is oprichter van het Attacca Ensemble, het koor dat de afgelopen 15 jaar produkties met koormuziek van hedendaagse componisten voor zijn rekening nam, waaronder Einstein on the Beach en Another Look at Harmony van Philip Glass, maar ook Arvo Pärt’s Kanon Pokaajaanen en de Europese première van The Little Match Girl Passion van David Lang. Feico was zanger en pianist in het Ensemble en schreef arrangementen voor verschillende bezettingen.

Philip Glass heeft een centrale plaats in het muzikale leven van Deutekom, met wie hij door de jaren heen een persoonlijke band heeft ontwikkeld. Glass nodigde Feico en zijn Ensemble verschillende malen uit als gast tijdens zijn concerten in de Amsterdamse Melkweg. In 2017 debuteerde Deutekom’s nieuwste ensemble Floe met delen uit The Photographer. In 2023 trad Feico voor het eerst op samen met het Philip Glass Ensemble in Tivoli Vredenburg in Utrecht, tijdens hun live uitvoering van de muziek bij de legendarische film Koyaanisqatsi. Feico speelde toetsen en zong tegelijkertijd solo de iconische basso profundo partij.

De laatste jaren is Feico meer en meer achter de piano te beluisteren. De persoonlijke samenwerking met Philip Glass zette zich voort in 2020 met Feico’s solo album Musical Offering. Dit album bevat Feico’s pianobewerkingen van muziek die Philip Glass aanvankelijk voor ensembles heeft geschreven, waaronder Façades, String Quartet No. 2 en delen uit de opera Les Enfants Terribles. Glass gaf zijn persoonlijke toestemming voor Feico’s bewerkingen en bracht het album internationaal uit op zijn eigen composers label Orange Mountain Music. Het behoort tot de meest beluisterde klassieke albums en Feico is de eerste Nederlandse pianist die op dit label verschijnt. Musical Offering is het muzikale vervolg op FEICO SOLO, een album met pianocomposities in de minimal of neo-klassieke stijl van John Adams, Max Richter, David Lang, Arvo Pärt en Ryuichi Sakamoto. Dit album werd in 2018 op NPO Radio 4 verkozen tot CD van de Week.

Feico treedt regelmatig op met nationale en internationale artiesten, als Freek de Jonge, Tara Hugo en Janneke van Prooijen. De afgelopen 10 jaar vormt hij een harp-piano duo met Lavinia Meijer. In april 2024 brengt Orange Mountain Music Feico’s derde solo-album uit met Piano Etudes van Philip Glass.

www.feicodeutekom.com

 Bezoek ruinekerk.nl

PHILIP GLASS PIANO ETUDES, Feico Deutekom, piano
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.