Kunst, muziek, rondleiding en lokale hapjes




Kunst, muziek, rondleiding en lokale hapjes

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Kunst, muziek, rondleiding en lokale hapjes

Ooit vormde de bouw van Fort bij Vijfhuizen een manier om grip te krijgen op de toekomst. Met de komst van het vliegtuig zou oorlogsvoering andere vormen gaan krijgen en werd het tijd oude verdedigingstechnieken los te laten. Tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 2024 presenteert Kunstfort bij Vijfhuizen twee tentoonstellingen. In het fort is De hand die zocht in de leegte te zien, een tentoonstelling over grip en loslaten, met werk van nationale en internationale kunstenaars. Het menselijk lichaam vormt een rode draad door de tentoonstelling, die onder meer videokunst, werken van hout, metaal en keramiek en technologisch experiment bevat.

In de Genieloods wordt De held, de schurk en de waarheid getoond, een tentoonstelling met werk van kunstenaar Folkert de Jong, die wordt beschouwd als een van de belangrijkste levende kunstenaars van Nederland. Met zijn kleurrijke en soms meer dan levensgrote beelden bevraagt de Jong de manier waarop specifieke beroemdheden en hun daden, de geschiedenis zijn ingegaan. Houden de verhalen stand, of vallen de vroegere helden inmiddels van hun voetstuk? Voor deze tentoonstelling is samengewerkt met cultureel ondernemer Johan Idema, die schrijvers, acteurs en spoken word artiesten als Abdelkader Benali, Anne-Chris Schulting en Roziena Salihu uitnodigde een eigen wending aan de beelden te geven. Met hun literaire audiofragmenten en een zorgvuldig getimed lichtplan wordt de theatraliteit van De Jongs werk kracht bijgezet.

In het Weekend van het Verdedigingserfgoed op 20 en 21 april organiseert Kunstfort bij Vijfhuizen verder diverse performances, workshops en rondleidingen op en rond het forteiland. Fysieke en mentale beschermings- en verdedigingsstrategien staan daarbij centraal. Je kunt muziek, beweging en verdieping verwachten. Op en rond het fort zijn ook buitenkunstwerken te vinden en natuurlijk kun je ook lekker en lokaal eten en drinken bij Brasserie Fort5.

 Bezoek www.kunstfort.nl

Kunst, muziek, rondleiding en lokale hapjes
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.