Waterlinie Verhalen
Waterlinie Verhalen

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Waterlinie Verhalen

Eeuwenlang zorgden forten, bunkers, vestingen en linies voor de verdediging van ons land. Dit weekend, 20 en 21 april 2024 is het daarom Weekend van het Verdedigingserfgoed. Tijdens dit weekend zullen zo veel mogelijk erfgoedlocaties de deuren openen, waaronder Rijksmuseum Slot Loevestein.

Dit weekend vertellen onze museumgidsen over de Hollandse Waterlinie op Loevestein.

Kom alles te weten over de Waterlinie dit weekend. Om 12:00, 13:00, 14:00 en 15:00 uur wordt het verhaal verteld in de grote Zael van het kasteel.

En er is meer. Ga op avontuur en leer musketschieten, laat buskruit ontploffen in de Kruittoren en laat de vesting onder water lopen met het waterspel. Of luister je liever naar n van de vele verhalen uit de geschiedenis van het stoere slot? Kun je niet kiezen? Dat hoeft ook niet. Rust even uit in de Taveerne met wat lekkers en vervolg je tocht door de muurtrappen van het kasteel, op zoek naar de kist van Hugo de Groot. Nog steeds energie over? Leef je uit op het klimparcours.

Nieuwe tentoonstelling: Tegenpolen
In een wereld vol verandering en conflict lijkt ben je voor of tegen? een dagelijkse vraag. Meningsverschillen zijn normaal, maar wanneer het wij-zij denken vijandig wordt brengt dat risicos met zich mee. Ontdek bijvoorbeeld het verhaal van Prins Maurits en Johan van Oldenbarnevelt en hoe hun strijd de Nederlandse samenleving in de 17e eeuw op zijn kop zette. Deze historische clash is niet alleen een boeiend verhaal, maar ook d inspiratie voor de tentoonstelling Tegenpolen over polarisatie, en over hoe we ondanks onze verschillen toch verbinding kunnen zoeken met elkaar.

In deze tentoonstelling vind je ook het Canon topstuk: de boekenkist en het portret van Hugo de Groot.

1001 bommen en granaten
Dit weekend kun je ook de 1001 bommen en granaten presentatie beleven. Want Loevestein is meer dan een kasteel. Het is een vesting in de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als sluitstuk van de Hollandse Waterline speelde de vesting eeuwenlang een belangrijke rol in deze verdedigingslinies.

Met haar aarden wallen, dubbele grachten, bastions, arsenaal, bomvrij onderkomen en het straatje met soldatenhuisjes ademt de vesting nog steeds de sfeer van een achttiende-eeuws soldatendorp. Dit verhaal vertellen we met de presentatie 1001 bommen & granaten: Op verschillende plaatsen in de vesting, bijgebouwen en kasteel zijn interactieve presentaties te vinden met ridders, gevangenen en soldaten in de hoofdrol: samen brengen ze de explosieve geschiedenis van de vesting en haar bewoners tot leven.

Opgegraven
Loevestein had een militaire functie en is nooit door adellijke families bewoond. Wel woonden er kasteleins, soldaten en gewone burgers. Bezoek de vaste tentoonstelling Opgegraven in de soldatenhuisjes, die de sporen laat zien van hun levens. Soms heel bijzonder, soms ook verrassend gewoon.

Opgegraven! is een van de weinige archeologische exposities in Nederland waar de tentoonstelling op de vondstplek zelf plaatsvindt.

Prijzen
16,50 voor volwassenen
11,50 voor kinderen 4 t/m 12 jaar
Gratis voor kinderen 0 t/m 3 jaar
Online een euro korting

Locatie
Rijksmuseum Slot Loevestein
Loevestein 1
5307 TG Poederoijen

 Bezoek www.slotloevestein.nl

Waterlinie Verhalen
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.