Avontuurlijk uitje naar Forteiland Pampus
Avontuurlijk uitje naar Forteiland Pampus

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Avontuurlijk uitje naar Forteiland Pampus

Ga voor Pampus! Ht eiland van Amsterdam, waar geschiedenis en toekomst samenkomen. Ontdek 400 jaar verhalen en beleef het ultieme eilandgevoel.

Z vet: de pret begint al op de kade van Muiden, want daar stap je op de boot die je naar Forteiland Pampus vaart. Langzaam komt het eiland dichterbij met haar koepels, paviljoen, moes- en bloementuinen. In het fort is een museum waar je met games (bijvoorbeeld kardoezen hijsen) het verhaal van Pampus zelf meemaakt. Of stap in de ballon en vlieg daarmee over het geheime wapen van Amsterdam. Doe de superspannende blacklight speurtocht op zoek naar onzichtbare letters verborgen in de donkere gangen en ruimtes van het fort.

Voor de inwendige mensen bezoek je het Pampus Paviljoen en geniet je van prachtige uitzichten, krakend verse gerechten en bijzondere drankjes. Tijdens openingstijden van het museum is het paviljoen geopend voor koffie, lunch, borrel en snacks.

Het Verhaal van Pampus
Er is veel te vertellen over Pampus! Bijvoorbeeld hoe het fort gebouwd is op wel 4000 palen! Of hoe de soldaten maandenlang op het eiland konden leven zonder hulp van buitenaf. Dus zonder dat iemand boodschappen of vers water kwam brengen. En wist je dat Pampus in 1894 al elektriciteit had? En dat er een soort wcs waren die de poep rechtstreeks de Zuiderzee inspoelden? Dat was voor die tijd enorm bijzonder!

Je leert er alles over in Het verhaal van Pampus. En het leuke is: dat mag je helemaal zelf doen. Er zijn wel twintig kamers in het fort ingericht om te vertellen hoe Pampus vroeger en nu reilde en zeilde. Zo mag je zelf aan het wiel in de machinekamer draaien en ga je buskruit scheppen. Ook leuk, ga opzoek naar de spreekbuizen! Dit zijn een soort ouderwetse telefoons, waarmee je boodschappen kunt doorgeven aan je vrienden in het fort!

Rondleiding: Laat je meevoeren met een gids!
Luister je graag naar verhalen en wil alles over het fort weten? Ga mee met een gids! Deze vrijwillige experts weten alles over het fort. Ze nemen je graag mee naar de meest bijzondere plekken. Van grote imposante geschutstorens tot de smalste geheime gangen. Een rondleiding duurt ongeveer drie kwartier.

Vlieg over de Stelling van Amsterdam
Pampus hoort bij de Stelling van Amsterdam: een cirkel van wel 40 forten rondom de stad. Deze stelling werd bijna 150 jaar geleden bedacht, om ervoor te zorgen dat onze hoofdstad beschermd zou zijn in tijden van oorlog. De Stelling was voor die tijd hypermodern! Als de vijand kwam, werd het gebied rondom Amsterdam onder water gezet. Een klein laagje: te ondiep om doorheen te varen, maar te diep om droge voeten te houden

Op Pampus vertellen we je alles over de Stelling van Amsterdam in onze attractie Het Geheime Wapen van Amsterdam. Je maakt kennis met Leon Mary: een luchtballonvaarder die echt geleefd heeft. Hij neemt je mee voor een onvergetelijke ballonvaart over de Stelling en door de tijd Neem je spuugzakje maar mee, want het belooft een wild tochtje te worden!

Audiotours: op eigen gelegenheid door het fort
Haal alles uit je bezoek aan Pampus! Ontdek het volledige forteiland met onze gratis audiotour. De tour volg je op eigen gelegenheid en geeft inkijk in de geschiedenis van Pampus en het leven van de soldaten op het eiland. De audiotour is beschikbaar in Duits, Engels en Nederlands. Op de dag zelf kan je deze ophalen in de museumwinkel! Ook is het mogelijk de tour te downloaden.

 Bezoek www.pampus.nl

Avontuurlijk uitje naar Forteiland Pampus
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.