1

Rondleiding Noordlaarderbos




Rondleiding Noordlaarderbos

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Rondleidingh Noordlaarderbos

Geheimen van het Noordlaarderbos
Tijdens deze excursie ga je samen met de boswachter op pad om de magie van het Noordlaarderbos te ontdekken. Duik in de geschiedenis en de geheimen van dit prachtige stukje natuur op de grens van de provincies Groningen en Drenthe.

In de excursie neemt de boswachter je mee, in hoe dit vroegere stukje landbouwgrond en productiebos plaats gemaakt hebben voor een gevarieerd bos waar de oude karrensporen nog zichtbaar zijn. Het Noordlaarderbos grenst aan de heide van de Vijftig Bunder.

Geschiedenis van het natuurgebied
Het voelt soms magisch om er te lopen. Je vindt hier grafheuvels van minstens 2500 jaar oud. Door erosie verdwenen ze bijna, maar door het herstel van het natuurgebied zijn ze tegenwoordig weer zichtbaar in het terrein. Er is een galgenbult, een tankgracht en karrensporen.. Verwonder je over de geschiedenis die dit natuurgebied te bieden heeft.

Een wandeling door dit bos voelt alsof je in een tijdmachine stapt, terug de geschiedenis in. Hoeveel mensen zouden dit pad al gepasseerd zijn?

Je loopt langs stukken waar de naaldbomen nog de boventoon voeren vanuit het oude productiebos, je passeert plaatsen waar keileem in de grond zit waardoor er vochtige plekken ontstaan zijn. Er groeien bijzondere planten als warkruid, klokjesgentiaan en de stekelbrem. Vervolgens kom je uit bij een oude tankgracht die dateert uit de 2e Wereldoorlog.

Praktische informatie

  • We verzamelen bij de ingang van het Noordlaarderbos (met informatiepaneel) aan de Pollseweg, ter hoogte van de boerderij op nummer 1. Je kan hier aan de kant van de weg je auto parkeren. Zo kan iedereen zijn auto op de juiste plek kwijt!
  • We lopen ongeveer 2 uur;
  • De excursie heeft een minimum van 6 deelnemers;
  • Zorg voor kleding passend bij het weer en stevige schoenen;
  • De boswachter nodigt de groep uit om als afsluiter gezamenlijk een kop koffie/thee te drinken bij Herberg de Blankenhoeve. Aanmelden van te voren niet nodig, het bezoek aan de horeca is op eigen kosten en zit niet in begrepen bij de excursie.

Kosten
Volwassen Normaal: 10,00
Ledenprijs: 7,00

Vertrekpunt
Informatiepaneel Noordlaarderbos
Pollseweg 1
9479 TN Noordlaren

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl

Rondleiding Noordlaarderbos
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.