Mémé

Mémé

In Mémé (grootmoeder in het West-Vlaams) geeft Sarah Vanhee een stem aan het verhaal van vele onzichtbare vrouwen. Het leven van haar twee grootmoeders stond in het teken van twee soorten arbeid; kinderen baren en werken op het land en in het huis. Onzichtbare arbeid en onzichtbare levens. Vanhee brengt een ode aan die vrouwen, aan de aarde en aan het leven zelf.

“Mémé legt contact met voorouders over de decennia en generaties heen. In deze ode aan hun kracht en hun bestaan geeft Vanhee de grootmoeders de aandacht en de liefde die ze tijdens hun leven moesten ontberen.” - Ron Rijghard in NRC

Hoe verhoudt de wereld van vandaag zich tot deze vergeten vrouwen uit het verleden, en tot de grond die zij bewerkten? En hoe zien we hen weerspiegeld in de vergeten vrouwen van vandaag, wiens arbeid nog steeds wordt uitgebuit?

Mémé is een rituele poging van Vanhee om haar grootmoeders weer tot leven te wekken, opnieuw met hen in contact te komen, te herstellen, en dan – op een andere manier – weer afscheid te nemen, binnen een grenzeloze tijd.

Meer over Sarah Vanhee
Sarah Vanhee (1980, Oostende) is kunstenaar, performer en auteur. Haar transdisciplinair werk beweegt zich tussen publieke ruimten en institutionele kunstvelden. Ze werkte in open velden, gevangenissen, privé woonkamers, theaters, op publieke canvassen, in vergaderzalen van bedrijven, enz. Recente werken zijn onder meer bodies of knowledge (school), undercurrents (interventie), collected screams (lecture-performance), Unforetold (podiumperformance), The Making of Justice (film), Oblivion (theatervoorstelling), Untitled (ontmoetingen in privéhuizen), Lecture For Every One (serie inbraken), The C-Project (kunstenaarsroman en werk in de openbare ruimte).

Hoewel sterk lokaal verankerd, werd Vanhee's werk internationaal gepresenteerd in uiteenlopende contexten zoals Wiener Festwochen (Wenen), Museo Reina Sofia (Madrid), Kunstenfestivaldesarts (Brussel), FTA (Montreal), Festival Actoral (Marseille), PuSh Festival (Vancouver), Van Abbe Museum (Eindhoven), Centre Pompidou (Metz), Short Theatre (Rome), iDans (Istanbul), Printemps de Septembre (Toulouse), Noorderzon (Groningen) enz. Ze was mede-uitgever van Untranslatables en schreef Lecture For Every One, The Miraculous Life of Claire C & TT, en andere teksten. Ze werkt regelmatig samen met Kunstencentrum CAMPO (Gent) en is stichtend lid van Manyone vzw. Sarah Vanhee wordt ondersteund door Buda Art Centre voor de periode 2017- 2021, alsook door het APAP-netwerk (Creative Europe Programme van de Europese Unie). Vanaf september 2018 promoveert ze aan de Hogeschool voor de Kunsten Antwerpen, in samenwerking met het Antwerps Onderzoeksinstituut voor de Kunsten.

 Bezoek harmonie.nl

Mémé
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.