1

ONE SONG – Histoire(s) du Théâtre IV

ONE SONG – Histoire(s) du Théâtre IV

Encantado Lia Rodrigues / Companhia de Danças
Lia Rodrigues transformeert het podium in de magische, kleurrijke wereld van de ‘encantados’, wezens die volgens de oorspronkelijke bewoners van de Amazone, bewegen tussen hemel en aarde, duin en steen, mens en dier. Wezens die de wereld aanraken met hun magische krachten. Encantado betekent ‘betoverd, het krachtige ensemble van dansers laat het publiek de betekenis voelen, door alle soorten van zijn samen te brengen in een adembenemende choreografie.’

Honderden kleurrijke kleden van de markt in Rio de Janeiro bekleden en transformeren de dansers hun naakte lichamen. Bewegingen kruipen van het ene lichaam naar het volgende. Water wordt een duizendpoot wordt een paddenstoel… Alles is ‘Encantado’, alles is betovering.

De voorstelling wordt voortgestuwd door de muziek van de originele Guaranu Mbya bevolking, een groot crescendo van herhaalde ritmes die als protestlied klinkt in de straten van Brazilië. De dans is een krachtige demonstratie van diversiteit en de liefde voor het leven en een protest tegen de vernietiging van de leefomgeving van de originele bevolking van Brazilie.

Over de kunstenaar
Lia Rodrigues was in 2022 ook op PAFFF te zien. Toen liet ze een bijzonder kijkje in de keuken zien van het maakproces van haar voorstelling Fúria. Lia Rodrigues werd in 1956 in Sao Paulo in Brazilië geboren, waar ze klassiek ballet studeerde en geschiedenis aan de Universiteit van São Paulo (USP). Ze nam deel aan de beweging hedendaagse dans in São Paulo in de jaren 1970 en maakte tussen 1980 en 1982 deel uit van het gezelschap van Maguy Marin in Frankrijk. Terug in Brazilië richt ze de Lia Rodrigues Companhia de Danças op in 1990 in Rio de Janeiro. In 1992 is het zij die het jaarlijkse Festival voor Hedendaagse Dans Panorama de Dança opstart, dat ze zal coördineren tot 2005. Sinds 2004 neemt haar gezelschap deel aan de ontwikkeling van pedagogische en artistieke acties in de Favela de Maré in Rio de Janeiro, in samenwerking met de NGO Redes de Desenvolvimento da Maré. Uit deze samenwerking ontstond de Centro de Artes da Maré in oktober 2011, actief sinds 2009 en de l’Escole Livre de Danças da Maré in oktober 2011. In de 40 jaar professionele en artistieke activiteit, wijdt de kunstenares zich niet enkel aan opleiding en artistieke creatie maar ook aan pedagogie in de vorm van ateliers en seminaries. Lia Rodrigues mengt militantisme met utopieën en ze gelooft in de synergie van kunst en sociale processen. Haar recente creaties zijn Ce dont nous sommes faits (2000), Formas Breves (2002), Incarnat (2005), Chantiers poétiques (2008), Pororoca (2009), Piracema (2011) en Pindorama (2013), Para que o Céu nao Caia (Opdat de hemel niet zou vallen, 2016), Fúria (2018) en Encantado (2021). Lia Rodrigues is associated artist in het Théâtre National van Chaillot en in Centquatre Parijs.

 Bezoek harmonie.nl

ONE SONG – Histoire(s) du Théâtre IV
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.