Mondriaan: Een overdaad aan kleur
Mondriaan: Een overdaad aan kleur

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Laat je meeslepen in de artistieke ontwikkeling van Mondriaan, die zichzelf bevrijde van de beperkingen van de traditionele schilderkunst. Rechte lijnen, primaire kleuren: dat is waar Piet Mondriaan kunstenaars van over de hele wereld mee geïnspireerd heeft én waarmee hij popcultuur heeft helpen ontstaan. Mondriaan maakte een beeldtaal, een tijdloos thema in abstractie waar men in de mode, design, muziek en architectuur op kon voortborduren - zelfs nu nog. Maar wat schuilt er achter dit minimalisme? Het is een universum van horizontale en verticalen, die samen zowel figuratief als abstract zijn. Deze immersieve expositie volgt de artistieke evolutie van Mondriaan die een hele nieuwe weg insloeg.

Mondriaan werd beïnvloed door de grote veranderingen van de twintigste eeuw: van kaarslicht naar kunstlicht, van Calvinistische soberheid naar het speelse ritme van de jazz, van het vlakke Hollandse landschap naar de duizelingwekkende wolkenkrabbers van New York. Deze tegengestelde dynamiek kwam op de een of andere manier perfect samen in het werk van Mondriaan, nu nog eens versterkt door de grandioze ruimtes van Fabrique des Lumières.

Deze expositie - verdeeld in vijf hoofdstukken - volgt het pad naar visuele versimpeling. Het contrast van Hollands schemerlicht, de kracht van kleur die breekt met realisme, de dynamiek van de streep die duidelijkheid verschaft, een blik in de Parijse studio van Mondriaan en dan het aanstekelijke ritme van New York, waar vrije jazz de strakke rasters van de schilder tot beweging brengt. En jou misschien ook.

Deze expositie duurt 14 minuten en volgt direct na door onze lange expositie Van Vermeer tot Van Gogh, Hollandse Meesters.1 ticket geeft toegang tot beide exposities.

 Bezoek www.fabrique-lumieres.com

Mondriaan: Een overdaad aan kleur
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.