Redders op zee
Redders op zee

Naar aanleiding van zeventien scheepsrampen op één dag, werd in 1824 een georganiseerde reddingsmaatschappij opgericht: de huidige Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). In de jaren erna werden reddingstations in diverse dorpen en steden in Nederland opgericht. Tweehonderd jaar later staan de 1.400 vrijwilligers van de KNRM – soms met gevaar voor eigen leven – 24 uur per dag, 7 dagen per week klaar om hulp te verlenen aan mensen in nood op het water!

Kijken, luisteren en beleven!
De tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum toont naast de KNRM-geschiedenis, ook de huidige praktijk. Vergelijk een modern KNRM-reddingpak met een historisch kurkvest, of ontdek de betekenis van de verschillende seinvlaggen en reddingboeien. Zie wat KNRM Enkhuizen in het afgelopen jaar heeft gedaan vanuit een echt scheepje met kleine reddingsvesten, en laat de kinderen lekker zelf aan boord klauteren! Bewonder ook de fraaie beelden die de bekende fotograaf Jeroen Hofman* maakte van KNRM-locaties in en rond het voormalige Zuiderzeegebied. Ontdek wat je moet kunnen om een redder bij de KNRM te worden en het effect hiervan op hun persoonlijke leven. En mis ook vooral het fotomoment niet; je lijkt hier zélf wel een stoere redder, in die originele kledij!

Aangenaam!
Maak kennis met zes leden van de KNRM Enkhuizen. Fotografe Robin de Puy* portretteerde voor deze gelegenheid redders. Zij vertellen hun heftige en ontroerende verhalen, laten zien welke steun zij krijgen uit hun eigen omgeving en laten zien wat de toegevoegde waarde van de KNRM op hun levens is.

KNRM Enkhuizen
Het KNRM station van Enkhuizen werd pas opgezet in 1868; het water werd hier aanvankelijk niet gevaarlijk genoeg geacht. In 1877 werd de locatie Enkhuizen alweer ontmanteld, omdat er slechts drie reddingsoperaties hadden plaatsgevonden. Pas in de Tweede Wereldoorlog – toen verschillende andere posten moesten sluiten – werd het Enkhuizer station in ere hersteld; in 2015 werd hier de 100.000e geredde drenkeling veilig aan wal gebracht.

200 jaar KNRM
Gedurende het jubileumjaar organiseren de KNRM en 10 maritieme musea in Nederland verschillende feestelijke, laagdrempelige en spectaculaire publieksmanifestaties: om zo de rijke geschiedenis van het reddingswezen onder de aandacht te brengen bij het Nederlandse publiek. Op de website reddersopzee.nl lees je meer over de verschillende tentoonstellingen en activiteiten in dit bijzondere jubileumjaar.

*De moderne fotografieserie is een prachtig jubileumgeschenk voor de KNRM en tot stand gekomen met steun van de VriendenLoterij.

 Bezoek www.zuiderzeemuseum.nl

Fotograaf: Robin de Puy
Fotograaf: Robin de Puy