Sluit je aan bij de soldatenschool op Loevestein!
Sluit je aan bij de soldatenschool op Loevestein!

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Nieuwe soldaten opgelet! Ter verdediging van het slot en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, zal een nieuwe soldatenlichting plaatsvinden op Slot Loevestein op woensdag 1 mei.

En wat is er nu kenmerkend voor een gedisciplineerd leger? Dat soldaten stil zijn, luisteren en bevelen opvolgen, ‘Houd je klep dicht soldaat!’. Leer de handelingen van het laden van het geweer en het vechten in een groep, want vechten doe je niet alleen! Hoe doe je kruit en een kogel in een musket? Hoe gebruik je een laadstok? Hoe moet je “in rijen en gelederen” schieten? Hoe bescherm je jezelf tegen een aanval?

Deze activiteit vindt vijf keer per dag plaats. Om 11:00, 12:00, 15:00 en 16:00 uur is het voor kinderen vanaf 7 jaar. Om 14:00 uur is er een training speciaal voor kinderen van 4, 5 en 6 jaar.

Vakantieverhaal
Deze meivakantie is er nog veel meer te doen. Luister bijvoorbeeld ademloos naar het vakantieverhaal over de jonge bewoners van Slot Loevestein in de afgelopen eeuwen. Jij speelt nu regelmatig een spelletje op de iPad, bouwt iets van Lego of speelt een bordspel. Maar hoe ging dat vroeger eigenlijk? Waar speelden kinderen toen mee?

Eeuwenlang hebben er kinderen op Slot Loevestein gewoond. Tot in de vorige eeuw zelfs. Hoe zag hun leven eruit? Moesten ze werken? Was er ook tijd om te spelen? Aan de hand van diverse opgravingen kunnen we laten zien dat er hier ook tijd was voor plezier.

Extra vakantieactiviteiten
Speurtocht, tingieter, workshops vriendschapsbandjes maken en oudhollandse spellen. Heel de vakantie worden er extra activiteiten aangeboden. Op Bevrijdingsdag vertrekt er een colonne oude legervoertuigen vanaf Loevestein en kun je meedoen met een workshop ganzenveer schrijven onder begeleiding van Hugo de Groot.

Tentoonstelling Tegenpolen
Natuurlijk kan een bezoek aan de net geopende tentoonstelling “Tegenpolen | Verschillend Verbonden” niet ontbreken. In een wereld vol conflicten en veranderingen dringt zich steeds meer de vraag op: “ben je voor of tegen, en aan wiens zijde sta jij?” Meningsverschillen zijn normaal, maar wanneer het wij-zij denken vijandig wordt brengt dat risico’s met zich mee. Er is een speciale kinderlijn voor kinderen van 6 t/m 12 jaar.

 Bezoek www.slotloevestein.nl

Sluit je aan bij de soldatenschool op Loevestein!
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.