1

Hanzeweekend Maasbommel 2024




Hanzeweekend Maasbommel 2024

“Brood, spelen, handel & water” is het thema waar alles om draait tijdens de tweede editie van het Hanzeweekend. Maasbommel kende een glorierijke periode in de Hanzetijd zo rond 1300-1400. De ligging aan de Maas bracht welvaart en het stadse leven was hard maar bruisend. In juli keert Maasbommel weer terug naar die tijd en wordt er op de loswal een middeleeuws festijn gehouden. De insteek is weliswaar iets anders dan bij de succesvolle editie van 2022, die maar liefst 15000 bezoekers trok, maar de schitterende kostuums van de Maasbommelse inwoners, het decor, de ambachten, muziek, vermaak en spelen zullen ook dit jaar de bezoekers weer volop interesseren en amuseren. Zaterdagochtend 12 juli om 10:00 uur is er een intocht van alle strijdgroepen, geflankeerd door ridders, figuranten en burgers. Behalve groepen uit Maasbommel zijn er onder andere ook deelnemers uit Dreumel en Alphen, die met elkaar de strijd aan zullen gaan tijdens de hanzespelen, de middeleeuwse meerkamp. Spectaculaire onderdelen als boogschieten, bijlwerpen, ringsteken, enz. vormen onderdelen van deze spelen. De groepen zijn in kostuum gestoken met hun eigen kleuren en eigen vaandel, gemaakt door onze vrijwillige naaisters. Klokslag 11:00 uur starten de spelen met een kanonschot, afgevuurd door de kannonniers van de Megense Batterij.
Naast het speelveld met de grote kruittoren, waar de Hanzespelen worden gehouden, is er natuurlijk ook weer een klein stadje nagebouwd met middeleeuwse huizen. Inwoners en re-enacters hullen zich in kostuum en nemen u mee naar de Hanzetijd. De wasvrouw, de slager de marskramer, de bokkenkar, zij zijn er weer allemaal bij. De troubadours “Slag ende Stoot” zorgen voor gezellige muziek en de magier Bombastix weet met zijn wonderbaarlijke toverkunsten jong en oud te boeien. Bij de hospitaalriddels kan men leren calligraferen, en verder alles te weten komen over de kruistochten en het leven van deze monnicken/ridders. Zondagmiddag volgt de spectaculaire eindstrijd waarna de overwinnaars gelauwerd zullen worden. Voor de kids zijn er speciale kinderspelen en een echte middeleeuwse wonderschilder tovert prachtige schmink op hun koppies!
Uiteraard is er in het rustieke park aan de dijk ook weer de gezellige brocantemarkt te bezoeken. Een 30-tal brocanteurs uit heel nederland bieden kwalitatief hoogwaardige brocante aan. Ook het populaire koffie- en theepaviljoen mag weer niet ontbreken, waar u naast van koffie en thee ook van door onze vrijwilligers heerlijk huisgemaakt gebak kunt genieten.
De sfeervolle markt en het paviljoen zijn op zaterdag en zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur te bezoeken.

 Bezoek hanzestadmaasbommel.info

Overzicht Hanzeweekend 2022. Foto's: Matthijs Last / Reinier Jansen
Overzicht Hanzeweekend 2022. Foto's: Matthijs Last / Reinier Jansen
Marskramer met kind. Foto's: Matthijs Last/Reinier Jansen
Marskramer met kind. Foto's: Matthijs Last/Reinier Jansen