Lezing: Delfts Blauw in Dialoog


-advertentiepositie-



Lezing: Delfts Blauw in Dialoog

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Op dinsdag 14 mei zal Esther van der Hoorn, conservator toegepaste kunst bij Museum Prinsenhof Delft, een lezing verzorgen over Delfts Blauw en de rol van dit aardewerk in de 21e eeuw. Deze lezing sluit aan bij de aankomende tentoonstelling genaamd Pioniers in Keramiek.

In de 17de eeuw ontwikkelden Delfts plateelbakkers een nieuw type aardewerk. Dit ‘Delfts Blauw’ geldt als een Nederlands ‘icoon’. Maar wat is de hedendaagse relevantie ervan? Wat leert Delfts Blauw ons over de samenleving waarin het werd gemaakt en gebruikt, en hoe kunnen we die lessen vandaag toepassen? De transhistorische tentoonstelling Pioniers in Keramiek in Museum Prinsenhof Delft (t/m 8 september 2024) probeert antwoord te geven op deze vragen. Door combinaties te maken tussen 17de- en 18de-eeuws Delfts aardewerk en hedendaagse keramiek wordt het ‘icoon’ Delfts Blauw opnieuw bekeken. De drang om te pionieren in keramiek blijkt van alle tijden: makers van toen en nu experimente(e)r(d)en met klei. De maatschappij waarin ze dat deden of doen is echter sterk veranderd.

In de lezing reflecteert Van der Hoorn op het transhistorische tentoonstellingsconcept en de manier waarop de tentoonstelling is samengesteld. Daarnaast wordt stilgestaan bij de manier waarop inzichten uit de tentoonstelling worden verwerkt in de permanente opstelling in Museum Prinsenhof Delft. Tegelijkertijd wordt duidelijk dat Pioniers in Keramiek niet alleen antwoorden heeft opgeleverd, maar dat de tentoonstelling ook nieuwe vragen oproept.

 Bezoek www.ru.nl

Lezing: Delfts Blauw in Dialoog
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.