Canondagen
Canondagen

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Canondagen

Tijdens de Canondagen op 25 en 26 mei keren Hugo de Groot en zijn vrouw Maria terug naar Loevestein en zullen ze graag jouw vragen beantwoorden en vertellen over de gevangenschap op Loevestein.

De boekenkist van Hugo staat symbool voor zijn ontsnapping uit Loevestein. Zijn ontsnapping is wereldberoemd. Veel minder bekend maar van veel groter belang is het gedachtegoed dat hij naliet. Zijn ideen over vrede, vrijheid en recht veranderden de wereld.

Maria was degene die de briljante list met de kist verzonnen had. Daar zal ze je dit weekend meer over vertellen.

Tijdens de Canondagen kun je Hugo de Groot of zijn vrouw Maria ontmoeten. Ze zullen afwisselend aanwezig zijn in de Zael tussen 10:00 en 17:00 uur, maar soms even pauze nemen. Het blijft een verrassing wie er wanneer is.

Nieuwe tentoonstelling: Tegenpolen
In een wereld vol verandering en conflict lijkt ben je voor of tegen? een dagelijkse vraag. Meningsverschillen zijn normaal, maar wanneer het wij-zij denken vijandig wordt brengt dat risicos met zich mee. Ontdek bijvoorbeeld het verhaal van Prins Maurits en Johan van Oldenbarnevelt en hoe hun strijd de Nederlandse samenleving in de 17e eeuw op zijn kop zette. Deze historische clash is niet alleen een boeiend verhaal, maar ook d inspiratie voor de tentoonstelling Tegenpolen over polarisatie, en over hoe we ondanks onze verschillen toch verbinding kunnen zoeken met elkaar.

In deze tentoonstelling vind je ook het Canon topstuk: de boekenkist en het portret van Hugo de Groot.

1001 bommen en granaten
En er is meer dit weekend. Je kunt ook de 1001 bommen en granaten presentatie beleven. Want Loevestein is meer dan een kasteel. Het is een vesting in de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als sluitstuk van de Hollandse Waterline speelde de vesting eeuwenlang een belangrijke rol in deze verdedigingslinies.

Met haar aarden wallen, dubbele grachten, bastions, arsenaal, bomvrij onderkomen en het straatje met soldatenhuisjes ademt de vesting nog steeds de sfeer van een achttiende-eeuws soldatendorp. Dit verhaal vertellen we met de presentatie 1001 bommen & granaten: Op verschillende plaatsen in de vesting, bijgebouwen en kasteel zijn interactieve presentaties te vinden met ridders, gevangenen en soldaten in de hoofdrol: samen brengen ze de explosieve geschiedenis van de vesting en haar bewoners tot leven.

Ga op ontdekking en leer musketschieten, laat buskruit ontploffen in de Kruittoren en laat de vesting onder water lopen met het waterspel. Of luister je liever naar n van de vele verhalen uit de geschiedenis van het stoere slot? Kun je niet kiezen? Dat hoeft ook niet. Rust even uit in de Taveerne met wat lekkers en vervolg je tocht door de muurtrappen van het kasteel, op zoek naar de kist van Hugo de Groot. Nog steeds energie over? Leef je uit op het klimparcours.

Canondagen
Tijdens het weekend van 25 & 26 mei 2024 organiseren verschillende Canonmusea op verschillende plekken in het land activiteiten waarbij de vensters en de sleutelstukken uit de Canon van Nederland centraal staan. De Canondagen worden georganiseerd door het netwerk van de Canon van Nederland. In dit netwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen.

Prijzen

Prijs 16,50 voor volwassenen | 11,50 voor kinderen 4 t/m 12 jaar | Gratis voor kinderen 0 t/m 3 jaar | online een euro korting

Museum Slot Loevestein
Dagelijks geopend van 10 tot 17 uur.

Loevestein 1
5307 TG Poederoijen
0183 44 71 71
info@slotloevestein.nl

 Bezoek www.slotloevestein.nl

Canondagen
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.