Pinksteren op Slot Loevestein
Pinksteren op Slot Loevestein

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Pinksteren op Slot Loevestein

Dit Pinksterweekend is het Dag van het Kasteel en het thema is dit jaar Aan tafel. Als de muren van de keuken van ons kasteel toch eens konden praten. Die hebben al veel meegemaakt; van middeleeuws kasteel naar staatsgevangenis in de 17e eeuw naar soldatenverblijf en nu Rijksmuseum en Werelderfgoed.

De open haard heeft eeuwenlang vele maaltijden mogen verwarmen en is nog steeds open; de keuken zou nog gebruikt kunnen worden. Ga er tijdens je bezoek eens in staan en verbaas je over de hoogte. Kijk ook eens schuin omhoog naar de ruimtes waar eten gerookt werd.

Tijdens het Pinksterweekend ontdek je in de keuken welke recepten hier in de middeleeuwen werden gekookt. Je wordt overweldigd door alle geuren die je tegemoet komen en wie weet herken jij wel her en der vergeten groenten? Wil je ng meer ontdekken? Tik dan een van onze gidsen aan en zij kunnen jullie nog veel meer geheimen van de keuken van Loevestein vertellen.

En er is meer. In het Pinksterweekend is er weer van alles te doen op Slot Loevestein. Ga op avontuur en leer musketschieten, laat buskruit ontploffen in de Kruittoren en laat de vesting onder water lopen met het waterspel. Of luister je liever naar n van de vele verhalen uit de geschiedenis van het stoere slot? Kun je niet kiezen? Dat hoeft ook niet. Rust even uit in de Taveerne met wat lekkers en vervolg je tocht door de muurtrappen van het kasteel, op zoek naar de kist van Hugo de Groot. Nog steeds energie over? Leef je uit op het klimparcours.

Speurtocht: Help Hugo zoeken
Ga mee en ontdek de geschiedenis van Loevestein met deze speurtocht. Hugo de Groot heeft jouw hulp nodig, hij is iets belangrijks kwijt geraakt. Tijdens een leuke tocht door het kasteel en de vesting maak je kennis met de drie bewoners van Loevestein: ridder Dirc, gevangene Hugo en soldaat Thomas.

Met haar aarden wallen, dubbele grachten, bastions, bomvrij onderkomen en het straatje met soldatenhuisjes ademt de vesting nog steeds de sfeer van een achttiende-eeuws soldatendorp. Loevestein is namelijk zo veel meer dan een kasteel. Het was ook een staatsgevangenis en een vesting in de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De vesting speelde eeuwenlang een belangrijke rol in deze verdedigingslinies. Daar leer je spelenderwijs meer over met leuke doe-opdrachten. Vind jij de juiste mix van ingredinten voor buskruit? Laat dan de vesting schudden op haar grondvesten. Leer musketschieten, of zet de vesting onder water met het waterspel.

De speurtocht sluit af in de tentoonstelling Opgegraven. Loevestein had een militaire functie en is nooit door adellijke families bewoond. Wel woonden er kasteleins, soldaten en gewone burgers. In de soldatenhuisjes zie je sporen van hun levens. Soms heel bijzonder, soms ook verrassend gewoon.

Nieuwe tentoonstelling: Tegenpolen
Natuurlijk kan een bezoek aan de net geopende tentoonstelling Tegenpolen | Verschillend Verbonden niet ontbreken tijdens je bezoek.

In een wereld vol conflicten en veranderingen dringt zich steeds meer de vraag op: ben je voor of tegen, en aan wiens zijde sta jij? Meningsverschillen zijn normaal, maar wanneer het wij-zij denken vijandig wordt brengt dat risicos met zich mee. Ontdek bijvoorbeeld het verhaal van Prins Maurits en Johan van Oldenbarnevelt. In de 17e eeuw stonden zij lijnrecht tegenover elkaar. Hun meningsverschil over politiek en geloof zette het land op zijn kop.

De tentoonstelling vertelt niet alleen over deze historische clash, maar werpt ook een blik op het heden. Het Humanistisch Verbond belicht de actuele polarisatie in Nederland. Met prikkelende vragen en stellingen word je uitgedaagd om na te denken over je eigen standpunten en hoe deze zijn gevormd. De tentoonstelling toont dat verhalen verschillende kanten hebben. Maar vooral ook, dat mensen meer zijn dan hun mening. Het laat zien hoe dialoog over andere standpunten bijdraagt aan een samenleving met meer begrip en tolerantie, waarin iedereen zich thuis voelt. En waarin diversiteit ons juist kan verbinden.

Er is een speciale kinderlijn voor kinderen van 6 t/m 12 jaar.

Prijzen : 16,50 voor volwassenen | 11,50 voor kinderen 4 t/m 12 jaar | Gratis voor kinderen 0 t/m 3 jaar | Online een euro korting

Rijksmuseum Slot Loevestein
Loevestein 1
5307 TG Poederoijen
0183 44 71 71
info@slotloevestein.nl

Dagelijks geopend van 10 tot 17 uur.

 Bezoek www.slotloevestein.nl

Pinksteren op Slot Loevestein
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.