Ontdek Fort Nieuwersluis
Ontdek Fort Nieuwersluis

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Bezoek Fort Nieuwersluis en kom thuis met een hoofd en hart vol verhalen. Ervaar het leven in de commandopost uit de Koude Oorlog en neem een kijkje in een munitiekelder en ontdek de boeiende geschiedenis van dit fort op zondag 23 juni.

Bomvol historische verhalen
Na een rondleiding op Fort bij Nieuwersluis kom je thuis met een hoofd en hart vol verhalen. Ervaar het leven in de commandopost van de Bescherming Bevolking uit de Koude Oorlog, neem een kijkje in een munitiekelder en loop door de lichtgang en ontdek de strategische positie van Nieuwersluis door de eeuwen heen.

Door haar strategische locatie maakte Nieuwersluis deel uit van de Oude Hollandse Waterlinie en later de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze waterlinie maakt, samen met de Stelling van Amsterdam, deel uit van UNESCO Werelderfgoed De Hollandse Waterlinies . In een remise vertelt de fortengids je het bijzondere verhaal over de strategische inzet van water bij de verdediging van ons land en over de historie van het fort.

Historie en natuur komen samen
Geschiedenis en natuur komen samen op deze unieke plek. Waar vroeger soldaten verbleven of kanonnen werden opgeslagen, overwinteren nu vleermuizen. Ook ringslangen, ijsvogels en fazanten vinden een thuis op het fortterrein. Kijk vanaf het uitkijkpunt uit over de schootsvelden, die destijds open moesten blijven om de vijand van verre te zien aankomen.

Beleef de BB
Wist je dat de bomvrije kazerne tijdens de Koude Oorlog is gebruikt als commandopost van de Bescherming Bevolking (BB)? Deze Nederlandse organisatie voor civiele bescherming werd gerund door vrijwilligers en zou in geval van (atoom)rampen het volk waarschuwen en hulp verlenen. In kun je zelf ervaren hoe het moet zijn geweest om in deze commandopost te werken. Maak mee hoe een bomoefening destijds verliep. Tijdens de rondleiding krijg je bovendien een exclusief kijkje op de plek waar de BB-leden sliepen, aten en werkten. Ontdek dit bijzondere stukje hedendaagse geschiedenis

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl

Ontdek Fort Nieuwersluis
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.