KlimaatExpo
KlimaatExpo

Steden overstromen, dieren en planten sterven uit en we komen om in het afval. Alle seinen staan op rood. De vraag is: hoe gaan we er mee om en wat kunnen wij doen? Kunstenaars helpen bij dat antwoord. Met hun verbeeldingskracht zetten zij ons aan het denken. Zo inspireren zij ons om ook creatief te zijn en bij te dragen aan een duurzame toekomst. Deze zomer staat het Muiderslot in het teken van het klimaat, waar twintig kunstenaars op zowel intuïtieve als beredeneerde wijze de impact van klimaatverandering op onze wereld en ons leven laten zien. KlimaatExpo Muiderslot is een klimaatroute langs kunstwerken in en rond het kasteel. Het stoere Muiderslot is er de perfecte plek voor. Al ruim zeven eeuwen is het kasteel bestand tegen stormen en watersnood. De tentoonstelling is te zien van 1 juni tot en met 15 september 2024.

Naast de tentoonstelling kun je nog meer beleven in het Muiderslot gedurende deze periode. Zo is er een Upcycle-Atelier, waar oude kledingstukken, oud speelgoed en andere producten een tweede leven krijgen. Kom dus langs in het atelier met je oude spullen en help mee bij het verminderen van afval.

Wie meer wil weten over de getoonde kunstwerken, de makers en de natuurlijke omgeving van het kasteel is het mogelijk een kijkje achter de schermen te nemen. Tijdens de 'behind the scenes' gaan kunstenaars, curator en publiek in gesprek. Een aantal kunstenaars vertelt over hun inspiratie, het creatieve proces en de belangrijkste boodschap achter hun werk met betrekking tot het klimaat. De curator vertelt over de relatie van de werken met (de tuinen van) het Muiderslot. Kijk op de website voor actuele data.

Vervolgens zijn er in de weekenden regelmatig inlooptours, waarbij een museumdocent je meeneemt langs de verschillende kunstwerken.

Tot slot voert dansgezelschap Vloeistof op 14 september, van 20:00 tot 20:45 uur, de performance Hellend Vlak op. Het water staat ons tot de lippen. Vier mensen proberen te overleven op het dak van een ondergelopen huis. Een voorstelling in het licht van het veranderende klimaat. Als publiek word je betrokken bij de nijpende situatie en krijg je verschillende spiegels voorgehouden over het grenzeloze talent dat we allemaal hebben: de grootst mogelijke ontkenning volhouden over de bedreiging die we zelf creëren. Krijg je het al wat warmer? Op de website vind je meer informatie over de tickets.

 Bezoek muiderslot.nl

Kunstwerk 'Drijvend Vermogen'. Foto: Het Muiderslot © Liesbeth van Woerden
Kunstwerk 'Drijvend Vermogen'. Foto: Het Muiderslot © Liesbeth van Woerden
Kunstwerk 'Stikstofboom'. Foto: Het Muiderslot © Rob Chevallier
Kunstwerk 'Stikstofboom'. Foto: Het Muiderslot © Rob Chevallier