Zomervaartocht op de Nieuwkoopse Plassen
Zomervaartocht op de Nieuwkoopse Plassen

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Maak tijdens de warmste dagen van het jaar kennis met ht best bewaarde geheim van het Groene Hart. Maak tijdens de warmste dagen van het jaar kennis met hét best bewaarde geheim van het Groene Hart..
Tijdens een zomervaartocht maak je kennis met de Nieuwkoopse Plassen. Dit laagveenmoerasgebied is hét best bewaarde geheim van het Groene Hart. Onze fluisterboot Blauwjantje doet de mooiste plekjes van de omgeving aan. Het seizoen bepaalt waar we in het bijzonder naar kijken.

Vleesetende planten

De Nieuwkoopse Plassen is een oase van rust middenin de drukke Randstad. Aan het begin van de zomer begint langs de waterkant volop gele lis te groeien, later gevolgd door orchideeën die de rietkragen rozerood kunnen kleuren. Misschien stuiten we tijdens de boottocht wel op 'vleesetende planten': de ronde zonnedauw in het natte rietland en blaasjeskruid in het heldere water. Zomergasten zoals de kleine karekiet, snor en rietzanger vinden hun plekje in het hoog opgeschoten riet.

Groene glazenmaker

Als de zomer vordert, kun je in het plassengebied de zeldzame blauwe knoop verwachten. Een plant met prachtige blauwe bloemen, waarop de Sint-Jans vlinder graag neerstrijkt. De Nieuwkoopse Plassen staan ook bekend om de verscheidenheid aan libellen. Sommige soorten, waaronder de groene glazenmaker, zijn heel zeldzaam. Vanwege het heldere, voedselarme water zijn ze een bezienswaardigheid in Nieuwkoop. Liefhebbers van gele plomp, pijlkruid, galigaan en de egelskop komen in de nazomer volop aan hun trekken. Ook de uitgestrekte lelievelden zijn in deze tijd van het jaar een lust voor het oog.

Praktische informatie


We varen met een open fluisterboot. Neem regenkleding mee als er neerslag wordt verwacht of zonnebrandcrème bij veel zon.
Deze vaartocht duurt ongeveer 2 uur.
Wees minimaal 15 minuten voor aanvang aanwezig
Een verrekijker en fotocamera komen altijd van pas
We verzamelen bij Restaurant Tijsterman, Dorpsstraat 116 in Nieuwkoop.
Wij vragen u, wanneer mogelijk, te parkeren bij de Carpool Nieuwkoop N231, hiervandaan is het 600 meter wandelen naar de startplek van de boot.
Bij (zeer) gevaarlijk weer kan Natuurmonumenten besluiten om de vaartocht te annuleren. U wordt hierover uitsluitend per e-mail geïnformeerd. Controleer voor aanvang van de tocht dus altijd uw e-mailinbox.
Het last minute telefoonnummer is uitsluitend vanaf één uur voor aanvang van deze vaartocht bereikbaar. Voor die tijd heeft het geen zin om dit nummer te bellen.
Voor algemene vragen kunt u op werkdagen telefonisch contact opnemen met onze afdeling Ledenservice via (033) 479 71 11.
De boot is geschikt voor mensen met een rolstoel. Mensen die hiervan gebruik willen maken worden verzocht hun ticket via de Ledenservice te kopen. De Ledenservice is bereikbaar via (033) 479 71 11 (tijdens kantooruren)
honden kunnen helaas niet mee aan boord m.u.v. hulphonden

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl

Zomervaartocht op de Nieuwkoopse Plassen
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.