Beladen treinen




Beladen treinen

» Let op: deze activiteit is voorbij «

In 2002 werd een oude bagagewagen ontdekt op een verlaten spooremplacement bij Boekarest in Roemenië. Onderzoek wees uit dat het ging om een Nederlandse bagagewagen van de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen, een voorloper van NS.

Associaties
Omdat dit soort wagens ook gebruikt werden in de transporttreinen naar de vernietigingskampen, en omdat de wagen voor de bezoekers associaties oproept met de Jodenvervolgingen, is besloten de expositie 'Beladen treinen' rondom deze bagagewagen in te richten.

Verdwenen
De wagen is in 1914 in dienst gesteld en in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers in gebruik genomen. Na 1945 bleef de wagen in Oost-Europa achter, net als de vele andere Nederlandse rijtuigen en locomotieven die in de Tweede Wereldoorlog spoorloos verdwenen.

Onbekend
Wat er tijdens en na de oorlog precies met deze bagagewagen is gebeurd, kan niet meer worden achterhaald. Wel is bekend dat de wagen tijdens de Tweede Oorlog nooit door NS verhuurd is aan de Duitsers. Ook is bekend dat hij tot laat in de jaren negentig van de vorige eeuw als slaapverblijf in Roemeense werktreinen heeft gediend.

Expositie
In 2004 is de bagagewagen, dankzij een bijdrage van de Vrienden van Het Spoorwegmuseum, naar Nederland gehaald. Sindsdien behoort de wagen tot de vaste collectie van het museum en is hij te zien op het buitenterrein. De expositie 'Beladen treinen' krijgt hier een vaste plek.

 Bezoek spoorwegmuseum.nl

Beladen treinen
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.