Buitenexpositie Linie van Boven

Buitenexpositie Linie van Boven

In 1672 werd de Nederlandse Republiek door vier buurlanden aangevallen. Om Holland te beschermen werden polders onder water gezet. Deze waterlinie strekte zich uit van Muiden tot voorbij Woudrichem en kreeg later de naam Oude Hollandse Waterlinie. Onder leiding van de Staten van Holland en prins Willem III van Oranje groeide de waterlinie in de zomer van 1672 uit tot een onoverkomelijke waterhindernis.

Met een vogelvluchtperspectief op de waterrijke Hollandse polders kan je je de onderwaterzettingen van een waterlinie voorstellen. Je ziet de fijnmazige polderstructuur met dijken, kaden, vaarten en sloten waardoor ons land droog wordt gehouden en waarmee in tijden van oorlog de militaire inundaties werden gerealiseerd. Ook verdedigingswerken en sluizen in ons oeroude polderlandschap worden vanaf hoogte goed zichtbaar. Je ziet dan hun bijzondere vormen en strategische ligging.

De buitententoonstelling Linie van Boven reist door de Oude Hollandse Waterlinie en is vanaf 5 juni drie maanden gratis te bekijken in de Vesting Nieuwpoort, locatie t Hooft. Er is tevens een kinderspeurtocht gemaakt. Deze is tijdens openingstijden op te halen bij Eetcaf de Dam (Buitenhaven 1). Op www.linievanboven.nl kunnen de antwoorden worden gedownload en is ook meer te lezen over de diverse locaties.

Buitenexpositie Linie van Boven

Foto geüpload door gebruiker Stichting Liniebreed Ondernemen.