Openbaar park met culturele activiteiten




Openbaar park met culturele activiteiten

Fort van Hoofddorp is een beleving. Bezoek het vrij toegankelijke forteiland waar cultuur en natuur elkaar ontmoeten op het eiland vinden veel culturele activiteiten plaats zoals exposities en voorstellingen.

Deze verborgen schat in het hart van de Haarlemmermeer is compleet gerestaureerd en kreeg daarna de naam Fort van Hoofddorp. Het fort en fortterein in Hoofddorp zijn na een enorme verbouwing weer opgesteld voor publiek. De vele authentieke details zijn bewaard en er is fors genvesteerd in duurzaamheid. Het fortterein is altijd toegankelijk.

Op het forteiland vinden voorstellingen in het openluchttheater en exposities in de voormalige vertrekken en kazemat plaats.  In restaurant Fort Noxx lunch , borrelen en diner je in de historische entourage.

Tip: Fiets eens de Geniedijk, die de drie forten in Haarlemmermeer verbindt, helemaal af.   


Historie
Het Fort bij Hoofddorp dateert uit 1904. Het werd gebouwd om de Hoofdvaart, de damsluis die hierin ligt en de daarlangslopende wegen te verdedigen. Het zuidelijk gedeelte van de Haarlemmermer zou bij een vijandelijke aanval onder water worden gezet. De damsluis werd dan afgesloten. Deze sluis en een belangrijk onderdeel uit van het watermanagementsysteem van de Stelling van Amsterdam en moest daarom door Fort bij Hoofddorp beschermt worden. De Geniedijk was de grens van het gebied dat onder water kwam te staan.

Het meest opvallende van het fort is de verdieping op het fort en de daarmee samenhangende frontcaponnire, een laaggelegen frontale uitbouw. Door de beperkte ruimte was een verdieping op het fort noodzakelijk. Daardoor verdween de fortgracht voor een deel uit het zicht van de verdedigers en moest een pantserstalen caponnire aangebracht worden. Het vormt een uniek onderdeel van de Stelling van Amsterdam. 
Locatie
Fort van Hoofddorp
Hoofdweg 739
2131 BD Hoofddorp

 Bezoek www.fortvanhoofddorp.nl

Foto geüpload door gebruiker Stichting Liniebreed Ondernemen.
Foto geüpload door gebruiker Stichting Liniebreed Ondernemen.