Grebbelinie Bezoekerscentrum




Grebbelinie Bezoekerscentrum

Het Grebbelinie Bezoekerscentrum is gevestigd in het Fort aan de Buursteeg. Dit verdedigingswerk werd in 1786 aangelegd vanwege een dreigende oorlog met Oostenrijk.

De aarden wallen zijn omgeven door grachten en voorzien van opstelplaatsen voor kanonnen. In de Tweede Wereldoorlog liet het Nederlandse leger betonnen kazematten bouwen en onderkomens voor pantserafweergeschut. De militairen legden loopgraven aan. Deze sporen van oorlog zijn in en om het fort bewaard gebleven. Een Duitse bunker herinnert aan de rol die de linie speelde in de Pantherstellung, die de Westwall met het IJsselmeer verbond.

In de vaste expositie van het bezoekerscentrum wordt aan de hand van film, animaties, veldtelefoons, panelen en voorwerpen het verhaal van de Grebbelinie verteld. Deze waterlinie vormde een belangrijke schakel in de landsverdediging vanaf de Tachtigjarige Oorlog. In de tentoonstelling wordt zichtbaar hoe de linie zich in de loop van 400 jaar heeft ontwikkeld. Bij het bezoek is een korte persoonlijke introductie inbegrepen. Naast de vaste expositie is er een wisselexpositie. Er zijn tevens een zevental nieuwe panelen te zien in de filmzaal. Hier wordt zichtbaar wat de vijf dagen oorlog voor de dorpen en steden in de Gelderse Vallei betekenden.

- Neem voor 1,20 een wandelkaart mee bij de balie voor een wandeling van 2,5 km.
- In de museumwinkel zijn boeken en gidsen verkrijgbaar over de rijke geschiedenis van het fort en de linie.
- Door vooraf de expositie te bezoeken krijgt de wandeling meer betekenis! De expositie is (bijna) het hele jaar door 6 dagen per week open.
- Er zijn open rondleidingen op iedere eerste zondag van de maand. De rondleidingen starten om 14.00 uur bij de balie. Groepen kunnen ook een rondleiding op maat aanvragen.

Openingstijden
Maandag: Gesloten
Dinsdag: 10.00 17.00
Woensdag: 12.30 16.00
Donderdag: 10.00 17.00
Vrijdag: 10.00 17.00
Zaterdag: 12.30 16.00
Zondag: 12.30 16.00

Toegangsprijzen expositie
Volwassenen: 6,00
Studenten: 5,00
Kinderen (6 t/m 12 jaar): 3,00
Kinderen (t/m 5 jaar): gratis
Veteranen (met militaire pas): gratis
Parkeren: gratis
Museumkaart niet geldig
VIP-kaart Vriendenloterij: 25% korting pashouder

Adres: Buursteeg 2, 3927 EJ in Renswoude

 Bezoek grebbeliniebezoekerscentrum.nl

Foto geüpload door gebruiker Stichting Liniebreed Ondernemen.
Foto geüpload door gebruiker Stichting Liniebreed Ondernemen.