Varen over de Bossche Binnendieze




Varen over de Bossche Binnendieze

Van 1 april t/m 31 oktober:
Bekijk vesting Den Bosch vanaf de De Binnendieze

Ontdek de vesting vanaf het water , n van de grootste publiekstrekkers van s-Hertogenbosch.

De Binnendieze is de verzamelnaam voor het eeuwenoude stelsel van alle waterlopen binnen de muren van s-Hertogenbosch. In het vaarseizoen toer je met een karakteristieke open boot door de stad. Afwisselend in de open lucht en onder de bebouwing door zie je de spannende waterlopen en de imposante vestingwerken van de Brabantse hoofdstad.

's-Hertogenbosch is vanaf de stichting rond 1185 altijd een vestingstad geweest. Een vesting was een veilige plek om te wonen: de stadsmuren beschermden de inwoners tegen vijandige aanvallen, maar ook tegen het water. Ook nu nog zie je op heel veel plekken hoe het leven er in de oude vestingstad uit moet hebben gezien.

Tijdens de Vestingroute, die begint in de sfeervolle en rustieke wijk Uilenburg, vertelt onze ervaren schipper-gids je alles over het ontstaan van de stad, de stadsmuren en de restauratie ervan. Je kunt zelfs nog zien waar Frederik Hendrik tijdens het beleg in 1629 door een explosie een gat in de stadsmuur maakte.

Varend langs de oude vestingmuren kom je aan bij Bastion Oranje. Hier leg je aan voor een bezoek aan het Bastionder. In dit ondergronds museum zie je een korte film over de geschiedenis van de stad en het uitgegraven rondeel dat vroeger als verdediging diende. Een echte bezienswaardigheid is het 6 meter lange middeleeuwse kanon De Boze Griet.
Let op: de toegang naar het Bastionder voert via een steile trap, er is geen lift aanwezig.

Via de Groote Hekel vervolg je de tocht binnen de vestingmuren. Je vaart verder door het donkere en smalle Hellegat, een lang en spannende overkluizing. Heb je last van claustrofobie? Dan kun je beter een andere vaarroute kiezen, zoals bijvoorbeeld de Historische route of de Hertogstad Vaarroute. In het Hellegat zie je een schitterende lichtshow waarin figuren uit schilderijen van Jeroen Bosch spectaculair worden vertoond op de gewelven.

INFORMATIE
Duur
1 uur en 15 minuten

Wanneer
1 april 2023 t/m 31 oktober 2023
Elke dinsdag t/m zondag zijn er vier afvaartijden:
10.45 - 12.30 - 14.15 - 16.00 uur.

Vertreklocatie
Molenstraat 15a (links naast de glazen pui)

Tarieven:
10,00 per persoon.
5,00 4 t/m 12 jaar.
kinderen t/m 3 jaar gratis.

Reserveren:
Reserveringskosten 0,50 p.p (max. 10,00).
Via internet tot 15 minuten voor aanvang.

Bijzonderheden:
Gn traplift aanwezig. Verboden voor honden.

Foto: Karin Jonkers

 Bezoek www.denboschregion.nl

Foto geüpload door gebruiker Stichting Liniebreed Ondernemen.
Foto geüpload door gebruiker Stichting Liniebreed Ondernemen.