Kasteel Woerden 1 januari 2018 - 31 december 2021 Woerden, Utrecht

Arrangementen Drive-inmuseum Woerden

Bekijk de activiteiten van Drive-inmuseum Woerden. Bent u er geweest? Kom terug naar DagjeWeg.NL om uw beoordeling achter te laten!

Kasteel Woerden Woerden »

Woerden Kasteel Woerden is het meest sfeervolle monument van Woerden en al meer dan 600 jaar een veilig en centraal gelegen onderkomen voor haar gasten. Het kasteel biedt alles wat je van een kasteel verwacht; een vorstelijke omgeving met mooie ruime zalen, een imposant restaurant, een prachtige binnenplaats en een riant terras. Het is dan ook de ideale locatie voor uw high tea, vergadering, bruiloft, verjaardagsfeest en al uw overige evenementen.

Historie
Kasteel Woerden is een uniek en prachtig historisch gebouw dat in het begin van de 15eeeuw werd gebouwd. De torens van het kasteel zijn met elkaar verbonden door in steen overwelfde gangen. Aan het einde van de 15e eeuw werd het kasteel gebruikt als ambtswoning van de Baljuw van het Land van Woerden. Deze functie behield Kasteel Woerden tot het einde van de 18e eeuw. In de 19e eeuw heeft het enige tijd dienstgedaan als gevangenis voor mannen en later ook voor vrouwen. Daarna werd het kasteel ingericht als Centraal Magazijn voor ledergoederen, welke functie het tot begin jaren 80 van de vorige eeuw behield.

Stadsmuseum Woerden Woerden »

01-01-18 - 31-12-21 Het Stadsmuseum Woerden is gevestigd in het hart van Woerden. In dit voormalige 16de-eeuwse 'Stedehuys met schandpaal wisselen historie en kunst elkaar af. Het museumgebouw op zichzelf is al een bezienswaardigheid. De begane grond werd in 1501 als Stedehuys van Woerden in gebruik genomen. In de 17de eeuw werd het pand uitgebreid met een eerste verdieping in renaissancestijl. Voor de voorgevel staat een zandstenen schandpaal, daterend uit 1567, die uniek is voor Nederland. Op de eerste verdieping bevindt zich onder meer de fraaie Vroedschapszaal, waar eeuwen geleden het stadsbestuur bijeenkwam. Het 17de-eeuwse houtsnijwerk, een originele schouw, gebrandschilderde ramen en prachtige landschapsschilderijen bepalen er de sfeer.

De Vroedschapzaal is zeer geschikt voor het sluiten van huwelijken. In een intieme en authentieke sfeer geeft u ten overstaan van vrienden en familie elkaar het jawoord. Het organiseren van bescheiden recepties, vergaderingen en presentaties behoort ook tot de mogelijkheden. Door de afmetingen van de zaal en het antieke meubilair, biedt de zaal plaats aan maximaal 50 personen.

Het Stadsmuseum Woerden biedt vaste collecties en wisselende tentoonstellingen. Op dit moment t/m januari 2019 vind je hier de Gestel & Gestel schilders en drukkers tentoonstelling.

Het Stadsmuseum is elke dinsdag t/m zondag geopend.

Rondleiding Molen Woerden »

26-06-18 - 31-12-21
De Windhond is een ronde stenen molen die in 1755 in Woerden is gebouwd. Vandaag de dag is de molen goed onderhouden en is het een belangrijk onderdeel van het stadsgezicht.
De molen staat op een molenberg, die oorspronkelijk deel uit maakte van een bastion, behorend bij de stadswallen van het oude Woerden. De Windhond heeft een vlucht van 25,2 meter. In 1984 is de molen gerestaureerd en vandaag de dag is deze als korenmolen nog steeds in gebruik. Het meel van de molen wordt sinds kort weer op de wekelijkse streekmarkt verkocht. Het interieur van de molen is grotendeels in authentieke staat. Tegenwoordig wordt er met deze molen op ambachtelijke wijze beroepsmatig graan tot meel gemalen wat ook te koop is beneden in de molen. Van pannenkoekenmeel tot volkorenmeel en van cakemix tot broodmix.
Molen de Windhond Woerden kan regelmatig bezocht worden. Op vrijdag is de molen open als de molen draait.
Gidsen van het Gilde geven rondleidingen op woensdagmiddag tussen 14:00 16:00 uur. 

Entreegeld bedraagt 2,- per persoon, kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis.

De molenwinkel is gratis te bezoeken, er kunnen altijd diverse (molen)producten gekocht worden.

Voor groepsrondleidingen geldt altijd dat een afspraak gemaakt moet worden.

Elke vrijdag (als de molen draait) en zaterdag is de molenaar van 10:30 16:00 uur aanwezig en kunnen diverse (molen)producten gekocht worden.

Stappen en Happen arrangement Woerden »

01-01-21 - 31-12-21
Beleef kaas, bewonder de binnenstad van Woerden en sluit af met een heerlijke lunch, borrel of high tea! Dat kan met het Stappen & Happen arrangement. Een leuke manier om kennis te maken met Woerden. 

Leer meer over kaas, het kaasmaken en bewonder de kaasopleg in het Kaaspakhuis. Ontdek de historische plekjes in Woerden tijdens een stadswandeling en maak kennis met culinair Woerden bij n van de restaurants.

Dit arrangement kost 18,50 p.p. en hiervoor ontvang je:
- Stadswandeling om op eigen gelegenheid de stad te verkennen
- Rondleiding door het Kaaspakhuis o.l.v. een gids
- Lunch, borrelplank of High Tea bij n van de aangesloten restaurants*:

*De deelnemende restaurants zijn:
- Grand Caf Plein 7 (lunch Plein 7 incl. 1 koffie/thee/fris)
- Midas Broodjes, Burgers en Catering (Luxe broodje incl. 1 drankje)
- Restaurant Viviamo (Verrassings Antipasti Plank excl. drankje)
- Bistronoom Woerden (Bistronoomse Borrelplank incl. 1 glas huiswijn)
- Bakkerij van Maanen (high tea met 2 diverse broodjes, 4 zoete lekkernijen en onbeperkt koffie/thee gedurende en uur)
- Brownies & downieS (Brownie proeverij inclusief twee warme dranken) 

Van Rossum cafe, restaurant en stadshotel Woerden »

Woerden In het hart van Woerden staat een robuust rijksmonument: het Arsenaal uit 1762. In dit karakteristieke stuk erfgoed runt Van Rossum zijn Stadshotel Woerden met een bar, een restaurant en een proefwinkel.

Reypenaer Kaaspakhuis Woerden »

Woerden Reypenaer rijpt in een historisch kaaspakhuis uit 1906 in Woerden. Door het bijzondere microklimaat dat in de loop van de

Kasteel Woerden Woerden »

01-01-18 - 31-12-21 Kasteel Woerden is het meest sfeervolle monument van Woerden en al meer dan 600 jaar een veilig en centraal gelegen onderkomen voor haar gasten. Het kasteel biedt alles wat je van een kasteel verwacht; een vorstelijke omgeving met mooie ruime zalen, een imposant restaurant, een prachtige binnenplaats en een riant terras. Het is dan ook de ideale locatie voor uw high tea, vergadering, bruiloft, verjaardagsfeest en al uw overige evenementen.HistorieKasteel Woerden is een uniek en prachtig historisch gebouw dat in het begin van de 15eeeuw werd gebouwd. De torens van het kasteel zijn met elkaar verbonden door in steen overwelfde gangen. Aan het einde van de 15e

Reypenaer Kaaspakhuis Woerden »

01-01-20 - 31-12-21 Reypenaer rijpt in een historisch kaaspakhuis uit 1906 in Woerden. Door het bijzondere microklimaat dat in de loop van de tijd in het oude kaaspakhuis is ontstaan en de natuurlijke wisselingen van temperatuur en luchtvochtigheid, ontstaat de bijzonder mooie smaak. 

Het is mogelijk een kaasproeverij te volgen in het historisch kaaspakhuis in Woerden, samen met een rondleiding. Dit is alleen mogelijk voor groepen van minimaal 10 personen. U krijgt een rondleiding in het oude pakhuis en kunt ervaren hoe het oude vak van kaasmeester wordt uitgeoefend. Het poetsen en keren van de kazen, het luiken openen en sluiten, het beoordelen van de kaas. Informatie over de invloed van het weer, het microklimaat in het oude pakhuis, de invloed van de Oude Rijn en nog veel meer.

Van Rossum cafe, restaurant en stadshotel Woerden »

Woerden In het hart van Woerden staat een robuust rijksmonument: het Arsenaal uit 1762. In dit karakteristieke stuk erfgoed runt Van Rossum zijn Stadshotel Woerden met een bar, een restaurant en een proefwinkel.

Het Klooster Woerden Woerden »

01-01-18 - 01-01-22 Het Klooster is een unieke plek in Woerden, waar kunst en cultuur samenkomen. Iedereen, van jong tot oud, kan er kennismaken met alle vormen van theater, muziek en dans. Het Klooster is het enige theater in Nederland dat gebouwd is in een voormalige kloostertuin. Het gebouw stamt uit 1899 en is gebouwd in opdracht van de Franciscanenorde.

Rondleiding Kaaspakhuis Woerden »

19-01-21 - 31-12-21
Het Kaaspakhuis Woerden is d plek waar alles op het gebied van kaas samenkomt. Beleef hier een echte kaas experience: leren, kijken, proeven en meer! Nergens in Nederland kom je zo dichtbij de kaas als in het hypermoderne kaaspakhuis!

Het jaren 30 pand aan de Emmakade in Woerden is volledig gerenoveerd. Op deze prachtige plek aan de haven van Woerden krijg je de kans om een kijkje te nemen in de keuken van het moderne kaasmaken en een kaas te belven tijdens de kaas experience.

Kaas experience
Beleef de kaasexperience, ook wel cheese experience: kijk live mee in de kaasmakerij, ontdek de finesse van het kaasmaken en zie hoe handelaren hun kazen opslaan. Jong talent wordt opgeleid in de kaasacademie. Ontdek de virtual reality omgeving en ga verkleed als heus kaasmeisje of boer en leg jouw persoonlijke cheese experience vast door een te gekke Woerdense kaasfoto te maken!
Kom jij het grote geheim van het rijpen te weten tijdens de kaasexperience?

Openingstijden
Het Kaaspakhuis is van maandag t/m zaterdag geopend voor bezoekers tussen 10.00 en 17.00 uur. Voor groepen is het Kaaspakhuis ook geopend op aanvraag buiten de reguliere openingstijden.
Iedere zaterdag wordt kaas gemaakt in de moderne kaasmakerij en kunnen bezoekers kijken hoe dit proces in zijn werk gaat.

Rondleiding Molen De Windhond Woerden »

20-06-18 - 31-12-21
De Windhond is een ronde stenen molen die in 1755 in Woerden is gebouwd. Vandaag de dag is de molen goed onderhouden en is het een belangrijk onderdeel van het stadsgezicht.
De molen staat op een molenberg, die oorspronkelijk deel uit maakte van een bastion, behorend bij de stadswallen van het oude Woerden. De Windhond heeft een vlucht van 25,2 meter. In 1984 is de molen gerestaureerd en vandaag de dag is deze als korenmolen nog steeds in gebruik. Het meel van de molen wordt sinds kort weer op de wekelijkse streekmarkt verkocht. Het interieur van de molen is grotendeels in authentieke staat. Tegenwoordig wordt er met deze molen op ambachtelijke wijze beroepsmatig graan tot meel gemalen wat ook te koop is beneden in de molen. Van pannenkoekenmeel tot volkorenmeel en van cakemix tot broodmix.
Molen de Windhond Woerden kan regelmatig bezocht worden. Op vrijdag is de molen open als de molen draait.
Gidsen van het Gilde geven rondleidingen op woensdagmiddag tussen 14:00 16:00 uur. 

Entreegeld bedraagt 2,- per persoon, kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis.

Voor groepsrondleidingen geldt altijd dat een afspraak gemaakt moet worden.

Elke vrijdag (als de molen draait) en zaterdag is de molenaar van 10:30 16:00 uur aanwezig en kunnen diverse (molen)producten gekocht worden.

Beklimming Petrustoren Woerden »

Woerden
Woerden heeft een prachtig klinkend carillon in de Petrustoren aan het Kerkplein. De allervroegste historie van het carillon in Woerden voert terug naar 1557. In 1964 werd het huidige carillon geplaatst met 37 klokken en in 1974 uitgebreid tot 47 klokken. Het speelt op elk kwartier; een herkenbaar geluid voor menig Woerdenaar. Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum in 2014 is op 30 maart 2015 een Es-klok aan het carillon toegevoegd, zodat het klokkenspel nu 48 klokken telt.
Om de week, tijdens de markt op woensdagmorgen, op diverse vrijdagavonden en zaterdagen en bij speciale gelegenheden klinkt het karakteristieke klokkenconcert in optima forma. Dan wordt het carillon handmatig bespeeld door beiaardier Henk Verhoef of door een gastbeiaardier. De toren bestaat uit 203 treden, de klim bestaat uit een aantal etappes. Op iedere tussenverdieping stopt het gezelschap onder leiding van een gids van het Gilde die er vertelt over de geschiedenis van Woerden, de toren, de immense klokken en de schilderwerken van de stad.
Petrustoren beklimmen? Dat kan iedere 2e en 4e zaterdag van de maand. 
Voor meer informatie over het beklimmen van de Petrustoren kun je bij de VVV Woerden terecht.

Historische Stadwandeling Woerden »

26-06-18 - 31-12-21
Woerden is een prachtige vestingstad van de Oude Hollandse Waterlinie met stadsmuren, singels en bastions. In een 3,5 km durende stadswandeling kan je zelfstandig de vesting rondlopen langs de mooiste plekjes. De wandeling duurt circa 45 minuten en startpunt is Stationplein noord 10, 3445 AD Woerden.

Routebeschrijving:
- Loop vanaf het station rechtdoor richting centrum, over de Stationsweg naar de Snellerbrug. Van deze brug prachtig uitzicht op het links gelegen Defensieeiland.
- Sla linksaf en loop over de Oostdam waar een rij oude herenhuizen staat, gebouwd tussen 1867 en 1870. Vanaf het centrum gezien heet het eerste huis in de rij Alpha en het laatste Omega, naar de eerste en laatste letters van het Griekse alfabet. Loop, ook nog aan de Oostdam, langs de voormalige notariswoning Welgelegen met achter in de tuin een tuinhuisje van zandsteen naar het model van een Chinese pagode.
- Ga rechtdoor met het Kasteel aan de linkerhand, de Rijnstraat in. Tot 1961 stroomde hier nog de Oude Rijn, die via aflopende steegjes links en rechts bereikbaar was.
- Volg de Rijnstraat naar de Haven. Deze ontstond in 1904 door het afgraven van de vestingwallen. Rechts ligt de Westdam met het oude stadhuis, in 1888 gebouwd naar tekeningen van Nicolaas Molenaar.
- Sla linksaf de Meulmansweg in; rechts staat een rij prachtige herenhuizen langs de Haven, gebouwd na het slechten van de oude stadswallen en het graven van de Haven. Verderop op de Meulmansweg staat rechts een aantal oude kaaspakhuizen en net in de Eendrachtstraat een prachtig kaaspakhuis uit 1900. (Kenmerkend voor de Woerdense kaaspakhuizen zijn de diefijzers [tralies] voor de ramen.) Vervolg de route over de Meulmansweg met links het markante Arsenaal en de kaasbel uit 1925 met interessante opschriften. Ga vervolgens de rechts gelegen parkeergarage Castellum in, waar grote panelen op beide verdiepingen het verhaal van het Romeinse verleden van Woerden illustreren.
- Als je in de garage uitgekeken bent, neem je de lift omhoog naar het vernieuwde Kerkplein en de Petruskerk, waarvan de bouw rond 1372 is begonnen. Je loopt dan bovenop het Romeinse Castellum waarvan de contouren met behulp van de stenen strip met afbeeldingen van de Romeinse historie zijn gemarkeerd.  Steek het Kerkplein over en loop langs de Petruskerk, dan verschijnen aan het einde rechts Concordia.
- Blij dat je niet in vroeger tijd tot spot van de bevolking op het stenen schavotje hebt gestaan, sla je rechtsaf de Havenstraat in, langs het Stedelijke (later Gereformeerde) Weeshuis op nr. 6, met het oudste deel uit 1604. Op nr. 39 staat vermoedelijk het oudste huis van de Havenstraat in zijn oorspronkelijke vorm en op nr. 30 het oude waterschapskantoor met prachtige tegeltableaus in de pui. Loop de Havenstraat uit en sla rechtsaf op de Wilhelminaweg; hier is de stellingmolen de Windhond te zien, in 1755 gebouwd op het andere nog resterende deel van de oude stadswal. Keer om en loop de andere kant op over de Wilhelminaweg. Links ligt het Franciscaner klooster uit 1899, gebouwd in de tuin van de Bonaventurakerk. Als je de achterkant van de kerk gepasseerd bent, liggen rechts het Wasserijgebouw op het Defensie-eiland en het Kasteel in het water. Loop langs het Kasteel via de Oostdam naar het NSstation.

Het Klooster Woerden Woerden »

01-01-18 - 01-01-22 Het Klooster is een unieke plek in Woerden, waar kunst en cultuur samenkomen. Iedereen, van jong tot oud, kan er kennismaken met alle vormen van theater, muziek en dans. Het Klooster is het enige theater in Nederland dat gebouwd is in een voormalige kloostertuin. Het gebouw stamt uit 1899 en is gebouwd in opdracht van de Franciscanenorde.

Cheese Experience Woerden »

Woerden De Cheese Experience Woerden is het enige nog in werking zijnde Kaaspakhuis in Nederland die je kunt bezoeken.

Go Green! | E-Chopper Arrangement Woerden »

19-02-20 - 31-12-21 Go Green en beleef een volledig ‘groen’ dagje in Woerden! Breng een bezoek aan de Cheese Experience in het Kaaspakhuis. Daarna brengen milieuvriendelijke E-Choppers je een fantastische tour in de groene Woerdense omgeving.

De stadskabouters in Woerden Woerden »

18-03-21 - 20-10-21
Stadskabouter Plattegrond
De stadskabouters in Woerden komen als paddenstoelen uit de grond en Woerden is onderhand de kabouterhoofdstad van Nederland. Inmiddels zijn er al 9 stadskabouters te vinden in de binnenstad! Zo staat stadskabouter Emma naast het VVV Kaaspakhuis op de Emmakade en is Frans de eerste stadskabouter in Woerden.

Wil jij alle stadkabouters komen ontdekken? Download dan hier de plattegrond! Lukt het jouw om ze allemaal te vinden..? 

Laat een leuk berichtje achter in de brievenbussen of maak een leuke foto en post deze op Instagram met de #stadskabouterwoerden! Vinden de stadskabouters superleuk! 

arrangement toevoegen