Aan tafel in Rotterdam

Tentoonstelling Mes en Vork over eten

Historisch Museum Rotterdam Redactioneel door

archief oud artikel 1 november 2010 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Etenstijd is het moment om eens even rustig de dag door te nemen. Of je dat nu doet met een plastic bakje friet of een eendenborst op een porseleinen bord: de gesprekken komen vanzelf. Ga aan tafel in Historisch Museum Rotterdam. In de tentoonstelling Mes & Vork laten vijftien prachtig gedekte tafels bezoekers watertanden.

"Rotterdam heeft aardig wat restaurants met een Michelin-ster, zoals restaurant Parkheuvel. En Rotterdam is ook de stad waar de Kapsalon is uitgevonden", vertelt Rob Noordhoek van Historisch Museum Rotterdam (HMR). Kapsalon is een uitgebreide snack met patat, sla, shoarma en veel saus. En dat allemaal door elkaar. "Deze twee uitersten maken Rotterdam tot een echte eetstad", vertelt Doornhoek. "Daarom past de tentoonstelling Mes & Vork zo goed bij HMR. HMR is een museum van de stad en eten hoort bij Rotterdam."

Ananas

In de tentoonstelling Mes & Vork staan vijftien rijk gevulde tafels met allemaal een eigen thema, zoals Zoet, Zout, Wegwerp en Exotisch. Elke tafel vertelt een verhaal. Zo was de ananas in de achttiende eeuw het toppunt van zoete luxe. Nu is die overal te verkrijgen, vers, in blik of geperst. Vroeger moest de vrucht helemaal uit Zuid-Amerika komen en was het zo goed als onbetaalbaar. Om dit op te lossen waren ananassen ook te huur om mee te pronken. Bij de tafel Wegwerp ontdekken bezoekers dat niet elke snackbar de snacks in milieu-onvriendelijke plastic bakjes dumpt. Snackbar Bram Ladage denkt aan het milieu en verpakt zijn snacks juist niet in plastic. Friet zit in een papieren puntzak en andere snacks in karton. Alleen de vorkjes zijn nog van plastic.

IKEA

Het hoogtepunt van de tentoonstelling is volgens Noordhoek het servies van Bas van Beek. "Om dit servies te maken, gebruikt hij mallen uit de glasfabriek in Leerdam. Op het laatste moment tijdens het stolproces haalt hij het glas uit de mallen. Zo zakt het glas een beetje in en ontstaan er mooie organische vormen." Ook is er echt glamourservies te zien op de tafel Bling. Zoals het servies van de familie Van Wijngaarden-Boot uit Parijs, gemaakt van hoogwaardig porselein met een gouden rand. Tot de negentiende eeuw was servies alleen betaalbaar voor de rijken. Na de industrialisatie kon iedereen de tafel mooi versieren. Koopjesjagers slaan hun slag bij de tafel € 69,95. Deze tafel vertelt over het steeds makkelijk worden met servies. De kaasstolp en de botervloot worden bijvoorbeeld tegenwoordig bijna niet meer gebruikt. En voor € 69,95 kun je bij de IKEA de Startbox Plus kopen. Een compleet servies voor zes personen.

Bekende Rotterdammers

De tentoonstelling Mes & Vork maakt het ook mogelijk om binnen te gluren tijdens het diner van bekende Rotterdammers. Burgemeester Ahmed Aboutaleb, ontwerpster Marlies Dekkers en tv-coryfee Koos Postema gunnen iedereen een kijkje in hun keuken. Verder zijn recepten en etiquetten voor aan tafel te lezen, hangen smakelijke schilderijen uit de collectie van HMR aan de muur en worden filmfragmenten van beroemde eetscènes vertoond. Eet smakelijk!

Bezoekersinformatie

Mes & Vork, tafelen van chic tot friet
Historisch Museum Rotterdam
26 oktober 2010 tot en met 15 mei 2011


Toegangsprijzen: € 5,- voor volwassenen en gratis voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 1 november 2010 - 804