Passie met Pasen

Passieconcerten in Amsterdam

Redactioneel door

archief oud artikel 19 april 2011 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Niet overal is het verhaal achter Pasen verdrongen door de paashaas, de eieren en het vele lekkere eten. Rond de paasdagen klinken traditiegetrouw de klanken van de Matthäus-Passion en de Johannes Passion. Het Amsterdams Uitburo verzamelde de verschillende uitvoeringen van Bach's passies in aanloop en tijdens Pasen.

Concertgebouw Amsterdam

Onder leiding van Jan Willem de Vriend brengt het Groot Omroepkoor de Johannes Passion ten gehore. In het Concertgebouw klinkt op vrijdag 15 april en op zondag 17 april 2011 de klassieke passie van Bach. Ook het KCOV Excelsior, RBO Sinfonia en het Roder Jongenskoor staan in het Concertgebouw . Ieder jaar voeren zij de onvergetelijke Matthäus-Passion uit van Johann Sebastian Bach. Deze uitvoering is bij te wonen op 17 of 19 april 2011.

Maar de koek is nog niet op in het Concertgebouw. Ook het Toonkunstkoor Amsterdam brengt onder leiding van Boudewijn Jansen de Matthäus Passion. Zij brengen hun variatie ten gehore op 22 april 2011.

Johannes Passion

Ensemble Hermens volgt het evangelie van Johannes in de Waalse kerk. Het ensemble specialiseert zich in het uitvoeren van oude muziek en heeft ervaren amateurs en jonge professionals. Een aantal jonge solisten zal van zich laten horen in dit werk met een combinatie grote vurigheid en sereniteit.

De Noorderkerk is het toneel van La Barca Leyden. Dit ensemble presenteert een bijzondere interpretatie van de Matthäus-Passion in kleine bezetting. La Barca Leyden is opgericht door fluitist/dirigent Raymond Honing en bestaat uit vooraanstaande musici, die in verschillende bezettingen optreden.

Na een periode van zeven jaar voert StudentenKoor Amsterdam opnieuw de Matthäus-Passion uit, dit keer in samenwerking met strijkorkest Lundi Bleu. Samen met vooraanstaande solisten en het Amsterdams Jongens- en Meisjeskoor belooft het een memorabele avond te worden. Dominicuskerk, 15 april en 20 april.

In De Duif schittert het Dudok Ensemble onder leiding van Gijs Leenaars. Ook zij laten het publiek genieten van de bekende Matthäus Passion.

Theater

Voor het eerst is er in Nederland ook een toneeluitvoering te zien van Bachs Johannes Passion. Kostuums, decors en acteurs verbeelden het lijdensverhaal van Jezus. De Nationale Reisopera voert het stuk uit in de Stadsschouwburg Amsterdam. "Wanneer Bach over het lijden van Christus vertelt dan is dat geen ingetogen illustratie van het evangelie maar in een felle kleuren geschilderd relaas over wreedheid, geweld, hoop en vergeving. Invloeden van de opera van zijn tijd zijn nergens ver weg."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 19 april 2011 - 465

Dit past bij 'Passie met Pasen'