De Kunst van het Weten

Zilveren jubileum voor Museumweekend

Zoek een deelnemend museum bij u in de buurt Redactioneel door

archief oud artikel 27 maart 2006 Dit jaar wordt het voor de 25e keer het Museumweekend georganiseerd op initiatief van de Museumvereniging. Meer dan 500 musea doen in het weekend van 8 april en 9 april mee aan dit traditioneel uitbundige weekend. Zij bieden gratis entree of verlenen korting en organiseren allerlei activiteiten. Het thema dit jaar is 'De Kunst van het Weten'.

Weten

Het museum is een plek vol deskundigen. Inhoudelijk binnen het brede veld van de geschiedenis, daarnaast op het gebied van collectiebeheer, bruikleenverkeer, tentoonstellingsinrichting, restauratie en educatie. In een museum is informatie te vinden over de plek of streek waar we wonen, over onze en andermans cultuur en achtergrond en over de natuur om ons heen. Maar ook over de geschiedenis van de wetenschap is in diverse musea van alles te vinden, over tradities en (streek)literatuur, over dieren, gebruiksvoorwerpen en kennis over kunstenaars! Kwesties over eigenhandigheid, leerlingen en toeschrijvingen spelen allemaal een rol bij het museale (kennis)werk en zo sluit het Museumweekend ook aan bij het feestelijke Rembrandtjaar.

Actieve musea

Tijdens het Museumweekend vinden verschillende activiteiten in de musea in Nederland plaats. Dit is een kleine greep uit het grote aanbod. De musea in Zeeland hebben, om de kennis van de Zeeuwse bevolking over de museumcollecties te testen, een Kennisquiz Zeeuwse Museumschatten samengesteld. Deze quiz is voorafgaand aan het museumbezoek te downloaden via de site van Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland en kan tijdens het Museumweekend ingeleverd worden bij alle deelnemende Zeeuwse musea. In het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam bekijken kinderen van 7 tot 10 jaar onder begeleiding de collectie om daarna samen met fotografiedocenten eigen portretjes te maken. Deze portretjes worden reizigers aan boord van een denkbeeldig schip. Het Fries Museum in Leeuwarden heeft dit jaar, net als het Museumweekend, ook een lustrum: het bestaat 125 jaar. Op 8 april gaat ter ere van het Museumweekend de jubileumtentoonstelling 'Tsjoch! een verrassende kijk op 125 jaar Fries Museum' open voor publiek. Verder zijn er het hele jaar bijzondere tentoonstellingen, openingen en activiteiten.

Laatst gewijzigd: 2022-12-28 13:20:36 · Gepubliceerd: 2006-03-27 12:11:26 - 1451