1

"Ons ijs is jullie probleem"

Museum voor Volkenkunde heeft tentoonstelling over veranderend klimaat

Museum voor Volkenkunde Redactioneel door

archief oud artikel 16 oktober 2007 Leiden, Zuid-Holland Klimaatverandering houdt ons bezig. Afgelopen weekend werd bekend dat Al Gore en het internationale klimaatcomité de Nobelprijs voor de vrede krijgen. Aanhangers van Gore's film 'An Inconvenient Truth' debatteren al maanden met tegenstanders, die menen dat de invloed van mensen op de klimaatverandering maar heel klein is. Het Museum voor Volkenkunde in Leiden geeft er geen mening over, maar laat in de tentoonstelling 'Als het ijs smelt' de direct betrokkenen aan het woord. Wat betekent klimaatverandering voor mensen die al generaties lang op de poolgebieden wonen. 'Als het ijs smelt' is tot 24 augustus 2008 te zien.

“Ook Nederland krijgt met het smeltende ijs te maken. Daarom gaat de tentoonstelling ook over ons land”, zegt het museum. “Welke rol spelen ijs en sneeuw in onze cultuur en wat betekent het als ze verdwijnen?” In samenwerking met het Wereld Natuur Fonds laat het Museum voor Volkenkunde de bezoeker nadenken over deze vraag. Prins Willem-Alexander opende de tentoonstelling vrijdag 12 oktober officieel. Waterbeheer heeft zijn bijzondere belangstelling en hij was erg te spreken over de tentoonstelling.

Wonen in de sneeuw

De tentoonstelling begint met de geschiedenis van ijs en sneeuw. In Groenland, Canada, Alaska, Lapland en Siberië zijn sneeuw en ijs al al jaren bepalend geweest voor het leven en overleven van de bevolking. In speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte interviews doen de bewoners van deze poolgebieden hun verhaal. In het museum staan bovendien meer dan vierhonderd voorwerpen die laten zien hoe knap de bewoners zich al eeuwenlang aan hun omgeving aanpassen. De sleden, sneeuwmessen, tenten en kledingstukken zijn indrukwekkend om te zien.

Aanpassen

'Als het ijs smelt' doet de bezoeker beseffen dat er door de opwarming van de aarde veel verandert in deze poolgebieden en voor de mensen die er wonen. Dat de noordpoolbewoners zich steeds moeten aanpassen en verdedigen aan de veranderende natuur is niets nieuws; ze doen dat al eeuwen. Toch is het voor hen ook nieuw dat het klimaat zo drastisch verandert. De tentoonstelling laat ook zien dat het veranderende klimaat een wereldwijd probleem is geworden. De bewoners van de poolgebieden weten dit. “Ons ijs is jullie probleem”, zeggen ze.

Eigen mening

In Nederland zal het, als de voorspellingen kloppen, warmer worden en vaker regenen. En de zeespiegel zal steeds verder stijgen. Ook daar staat de tentoonstelling uitgebreid bij stil. De bezoeker krijgt tijdens de tentoonstelling voortdurend de kans om zich in de onderwerpen te verdiepen en er een mening over te vormen. De 'interactieve barometer' verwerkt de antwoorden van de bezoeker en vergelijkt die met de antwoorden van andere bezoekers. Zo krijgt iedereen die het museum bezoekt een beeld van zijn eigen positie in het klimaatdebat. Voor kinderen is er een speciale kinderroute door het museum.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 16 oktober 2007 - 1937