"Nederland produceert begin 17e eeuw amper papier"

Zeeuws Archief ontdekt dat merendeel papier uit Zwitserland kwam

Wikipedia over papier   Nieuws door

26 oktober 2007 Middelburg, Zeeland Nederland produceerde tussen 1600 en 1650 nauwelijks papier. Het werd voornamelijk geïmporteerd. Dat heeft het Zeeuws Archief ontdekt. Vrijdag wordt in Middelburg een boek over het onderwerp gepresenteerd.

In het begin van de 17e eeuw werd er vooral papier geïmporteerd, zo ontdekten papierdeskundige Theo Laurentius en kunsthistoricus Frans Laurentius. Het onderzoek werd met behulp van digitale röntgentechnologie uitgevoerd op de ingekomen gedateerde brieven uit het archief van de Staten van Zeeland.

Boek

De twee wetenschappers kwamen er achter dat Nederland tussen 1600 en 1650 nauwelijks papier produceerde. Vanaf 1600 werd vooral Zwitsers papier geïmporteerd. Twintig jaar later, ten tijde van het einde van het Twaalfjarig Bestand, kwam het papier voornamelijk uit Zuid-Duitsland. Als daar de Dertigjarige Oorlog uitbreekt is Nederland weer op Zwitserland aangewezen voor het product. Tegen het einde van de Tachtigjarige Oorlog komt het grootste deel van het papier uit Frankrijk. Vrijdag wordt in Middelburg een boek over het onderwerp gepresenteerd. Met het naslagwerk met 695 afbeeldingen van watermerken kan historisch papier nauwkeurig gedateerd worden.

Röntgen

De onderzoekers onderzochten de watermerken van de historische brieven. Daar waren onder meer het land, de streek of plaats van herkomst, de papiermolen en een beschrijving van het watermerk op te vinden. Theo, ook bekend als oud-expert van het tv-programma 'Kunst en Kitsch', en Frans Laurentius, ook Rembrandt-deskundige, werden tijdens het onderzoek bijgestaan door emeritus Professor tandheelkundige radiologie Jan van Aken van de Universiteit van Utrecht. Hij ontwikkelde een digitale röntgentechnologie waarmee watermerken en papierstructuur in beeld worden gebracht, zonder dat de tekst zichtbaar wordt. Zo kon in drie minuten een watermerk gefotografeerd.

Momenteel werken de twee wetenschappers aan een onderzoek om te kijken waar het papier tussen 1650 en 1700 vandaan kwam. Eind 2008 is dat onderzoek waarschijnlijk voltooid.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-10-25 17:18:22 - 1141