Bruine beer terug op Het Loo

Paleis Het Loo |  
Nieuws door

Berenvacht weer in zitkamer prins Hendrik

1 november 2007 Apeldoorn, Gelderland Een gerestaureerde vacht van een bruine beer, die vroeger in de zitkamer van prins Hendrik lag, keert terug op Het Loo. Vanaf 7 november is de jachttrofee weer in Apeldoorn te bewonderen.


De huid van de bruine beer, inclusief kop, kan nu weer een tijdje mee. “De voering werd schoongemaakt, het vel en de kop werden mechanisch en chemisch gereinigd, de scheuren zijn gedoubleerd en waar de vacht ontbrak nieuwe stukken ingebracht", zegt Marion Nieuwenhuizen van Paleis Het Loo. "Ook de klauwen zijn weer aan de poten bevestigd en het gat in de neus opgevuld. Bovendien werd de gereinigde en herstelde voering teruggeplaatst." De berenvacht is samen met andere jachttrofeeën als een opgezette krokodil, een luipaardvel en olifantenpoten onderdeel van de herenkamer in Het Loo. Of prins Hendrik (1876 – 1934) de beer zelf heeft geschoten, is niet bekend.

Beschadigd

Omdat de berenvacht in matige conditie was, kon hij na de ontruiming van Paleis Soestdijk in 2004 niet terugkeren naar Paleis Het Loo. De berenvacht, maar ook de kop en de tanden, waren voor de restauratie stoffig en vuil, aldus Nieuwenhuizen. "Bovendien was het vel over de gehele breedte onder de kop gescheurd. Er waren verschillende scheuren aan beide kanten van de kop. Alle vier de klauwen waren beschadigd en los en het linker neusgat was uitgescheurd."

Boekje

Hoeveel de restauratie, die werd uitgevoerd door restauratieatelier ICAT, heeft gekost wil Nieuwenhuizen niet zeggen. Het bedrag werd niet door het paleis zelf betaald: het Achterhoekse afvalrecyclingsbedrijf VAR nam dat voor haar rekening. Een deel werd betaald uit de opbrengst van de verkoop van het boekje ‘Kerstmis aan het Hof’, dat het bedrijf speciaal voor het paleis heeft uitgegeven.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-10-31 19:57:17 - 3865