1

Rembrandthuis leent tekeningen van Elizabeth II

Zeldzame illustraties voor het eerst tentoongesteld in Amsterdams museum

Het Rembrandthuis Nieuws door

archief oud artikel 5 november 2007 Amsterdam, Noord-Holland Museum het Rembrandthuis heeft enkele zeldzame tekeningen van de Duitse natuurliefhebster en illustrator Maria Sibylla Merian te leen gekregen. Het is voor het eerst dat de illustraties, geleend van de Britse vorstin Elizabeth II, tentoongesteld worden.

Speciaal voor de tentoonstelling 'Maria Sibylla Merian & Dochters. Vrouwenlevens tussen kunst en wetenschap' zijn de tekeningen naar Nederland gehaald. Nog nooit eerder werden de zeldzame tekeningen van de Duitse illustrator (1647 – 1717) aan het publiek getoond. "Omdat ze al eeuwen in de meest optimale omstandigheden bewaard zijn, hebben de tekeningen nog niets van hun oorspronkelijke kleurenpracht verloren", aldus het Rembrandthuis. "De schitterende bladen met exotische vlinders, rupsen en planten zullen dan stuk voor stuk in Amsterdam te bewonderen zijn."

Suriname

Het album met de illustraties is afkomstig uit Windsor Castle, het kasteel waar de Britse koninklijke familie met enige regelmaat verblijft. Het album met de tekeningen is daar al sinds de achttiende eeuw te vinden. Queen Elizabeth II leent de tekeningen nu uit aan Het Rembrandthuis. De meeste bladen in het boekwerk tonen Surinaamse vlinders. De tekeningen maakte Merian in 1699 in het de Nederlandse kolonie. Ze was destijds in het regenwoud om vlinders, insecten en amfibieën te bestuderen. Twee jaar later keerde ze met een grote stapel tekeningen terug in Amsterdam. Die vormden de basis van het in 1705 verschenen boek Metamorphis Insectorum Surinamensium.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 5 november 2007 - 442