Weg dit weekend

de uitstapjes van dit weekend op een rij

Redactioneel door

archief oud artikel 8 november 2007 Niemand hoeft zich dit weekend te vervelen. Vooral voor kinderen zijn er leuke dingen te doen. In Sint Jansklooster kunnen ze bijvoorbeeld uilenballen uitpluizen. Dat klinkt vies, maar is heel leuk en leerzaam. In Eindhoven kunnen kinderen voor uitvinder spelen en het Militaire Luchtvaart Museum heeft een open dag. Ook voor volwassenen is er van alles te doen. Zij kunnen bijvoorbeeld naar de boekenmarkt in Haarlem of naar een tentoonstelling over de ramp met de veerboot Berlin in het Maritiem Museum in Rotterdam.

Laatste kans

Een aantal leuke tentoonstellingen en uitstapjes is nog maar één of twee weken te zien. Grijp dit weekend de kans om deze uitstapjes te bezoeken:
  • Het uitsterven van dieren grijpt fotograaf James Mollison aan. Hij maakte foto's van 'Apenkoppen', die tot 11 november in het Museon in Den Haag te zien zijn.
  • Omdat het dit jaar het Michiel de Ruyter-jaar is, organiseert het Rijksmuseum samen met de Nieuwe Kerk in Amsterdam de tentoonstelling 'HELD'. De tentoonstelling is tot 11 november te zien in de Nieuwe Kerk en gaat over de manier waarop Nederland en Nederlanders helden vereren.
  • Het Louis Couperus Museum in Den Haag geeft tot 18 november in de tentoonstelling 'De grenzen der betamelijkheid – Vrouwen en lezen rond 1900' voorbeelden van de visies op de lezende vrouw.
  • Lichtkunstenaars uit de hele wereld hebben verspreid over Eindhoven kunstwerken gemaakt van licht. 'GLOW' is van 9 tot en met 18 november te zien.

Braakballen pluizen

Kinderen vanaf acht jaar kunnen op zaterdag en zondag tussen 12.00 en 15.00 uur braakballen pluizen in bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. Dat is minder vies dan het klinkt. Met behulp van een pincet, een satéstokje en een klein borsteltje gaan kinderen uilenballen uitpluizen op zoek naar resten van muizen en vogeltjes. Uilen eten de beesten letterlijk met haar en huid op, maar spugen alles wat ze niet kunnen verteren – de botten en de vacht – als een balletje uit. De skeletonderdelen die de kinderen vinden, kleuren ze in op een kleurplaat. Na afloop krijgen ze een officieel pluisdiploma.

Boekenmarkt in Haarlemse St. Bavo Kerk

Op zaterdag wordt van 09.00 uur tot 16.30 uur een grote boekenmarkt georganiseerd in de Groote of St. Bavo Kerk in Haarlem. De markt is er dit jaar voor de zevende keer. Vijfenzestig gespecialiseerde antiquaren presenteren op sfeervol verlichte kramen een grote keuze aan zeldzame en bijzondere tweedehands boeken. De boekenmarkt is gratis te bezoeken.

Open huis Militair Luchtvaart Museum

Eens per jaar mogen bezoekers een kijkje nemen achter de schermen van het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg. Op zaterdag en zondag zijn de werkcentra open voor het publiek. De bezoekers kunnen daar leren over de bouw van de bovenvleugel van de Fokker C-X en de restauratie van de Lockheed L-12a. De bezoekers zijn welkom van 12.00 uur tot 16.30 uur.

Uitvinders in Eindhoven

Van 9 tot 25 november vindt het evenement 'De Uitvinders en de Verdronken Rivier' plaats op het Strijp S complex in Eindhoven. De bezoekers – vooral basisschoolleerlingen en middelbare scholieren – worden in een grote zaal ontvangen. Daar zien ze fragmenten uit de speelfilm 'De Uitvinders en de Verdronken Rivier'. Dat is een spannende en fictieve documentaire, waarin creativiteit en techniek samenkomen. Langzaam maar zeker gaan de kinderen steeds meer op in het verhaal en nemen ze er actief aan deel. Ze denken en bouwen mee aan een mogelijke oplossing voor de problemen van de hoofdrolspelers. Scholen kunnen zich hiervoor opgeven via de website van het evenement. Het overige publiek kan het evenement, zonder zich daarvoor hoeven aan te melden, op zaterdag, zondag en woensdagmiddagen.

Dramatisch weekend in Maritiem Museum

Het Maritiem Museum Rotterdam organiseert dit weekend een 'Dramatisch Weekend' rondom de tentoonstelling 'Het Berlin Drama – Scheepsramp op de Hoek'. De tentoonstelling gaat over de ramp met de veerboot Berlin, nu honderd jaar geleden. Eén van de opvarenden op die veerboot was de autofabrikant Spijker. In de hal van het museum staat een originele Spijker-auto uit 1907. Voor kinderen is er een speurtocht, waar ze aan de hand van krantenknipsels het verhaal achter de ramp ontwaren. De programma's zijn op zaterdag en zondag van 12.00 uur tot 16.00 uur.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-11-08 11:13:47 - 1896

Dit past bij 'Weg dit weekend'