1

Grote vuurvlinder krijgt meer ruimte

Hooilanden in De Wieden met elkaar samengevoegd

Nieuws door

archief oud artikel 14 november 2007 Jonen, Overijssel Grote vuurvlinders krijgen volgend voorjaar alle ruimte van Natuurmonumenten. In het Overijsselse natuurgebied De Wieden haalt de natuurorganisatie deze winter stroken bos weg om hooilanden met elkaar te verbinden.

In De Wieden komt de ondersoort batava voor. Het natuurgebied is een van de weinige plekken op de wereld waar deze vlindersoort nog te vinden is. Reden genoeg voor Natuurmonumenten alles op alles te zetten de vlinder te behouden.

Bos

Ten zuidoosten van Jonen, een gehucht in de gemeente Steenwijkerland, haalt de natuurorganisatie enkele stroken bos weg. Zo worden diverse hooilanden weer met elkaar verbonden. Hooilanden zijn cruciaal voor de grote vuurvlinder. De grote vuurvlinder houdt van overgangen van hooi- en rietlanden naar open water. Bos is voor de vlinder echter een onneembare barrière. Met het samenvoegen van leefgebieden wil Natuurmonumenten ervoor zorgen de kleine, geïsoleerde vuurvlinderpopulaties zich met elkaar vermengen.

Waterzuring

Bovendien neemt de natuurorganisatie nog andere beheersmaatregelen. In hetzelfde gebied wordt riet geplagd. Dat is voordelig voor de grote waterzuring. De plant, waar de grote vuurvlinder haar eitjes oplegt, kan zich zo makkelijker vestigen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 14 november 2007 - 884

Dit past bij 'Grote vuurvlinder krijgt meer ruimte'