1

Chimpansees niet naar Amersfoort

Groep mensapen blijft in safaripark Beekse Bergen

Dierenpark Amersfoort Nieuws door

archief oud artikel 20 november 2007 Hilvarenbeek, Noord-Brabant Een groep chimpansees die in safaripark Beekse Bergen verblijft, mag niet naar dierenpark Amersfoort. Het nieuwe verblijf voor de 52 mensapen, afkomstig uit proefdiercentrum BPRC in Rijswijk, is nog niet gereed.

De chimpansees, van een zeldzame Afrikaanse ondersoort, blijven nu permanent in het safaripark. Door vertraging met het aanvragen van een vergunning kan Dierenpark Amersfoort het nieuwe verblijf niet op tijd klaar krijgen, zegt de dierentuin. Het was de bedoeling dat een twintigtal chimpansees komend voorjaar van Beekse Bergen naar Amersfoort  zouden verhuizen.

Betreuren

Dierenpark Amersfoort zegt de situatie te betreuren. "We hadden de dieren graag in Amersfoort gehad", zegt dierentuindirecteur Peter Kuipers. "Oorspronkelijk zouden ze al in april komen maar toen hadden we nog geen vergunning, laat staan een verblijf. Het ministerie gaf ons een jaar uitstel, maar nu we ook die datum niet gaan halen, moet er iets gebeuren." In overleg met beide dierentuinen, het ministerie en enkele andere instanties is besloten dat de dieren nu in Beekse Bergen blijven.

Proefdier

De groep mensapen komt uit proefdiercentrum BPRC in Rijswijk. Ze waren onderdeel van een groep van 130 chimpansees. De apen, een met uitsterven bedreigde ondersoort, werden gebruikt om onderzoek te doen naar medicijnen tegen besmettelijke ziektes, maar werden daar overbodig. De chimpansees zijn ondergebracht in diverse Europese dierentuinen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 20 november 2007 - 697