Portret van Zambia

Geert van Kesteren exposeert in Kunsthal Rotterdam

Kunsthal Rotterdam Redactioneel door

archief oud artikel 21 november 2007 Rotterdam, Zuid-Holland Het dagelijkse leven van Zambianen kent momenten van grote blijdschap en van diepe rouw. Fotograaf Geert van Kesteren reisde dit jaar naar Zambia, en maakte daar een journalistieke fotoreportage. De foto's geven, samen met de geluidsopnamen die de fotograaf maakte, een indrukwekkend beeld van het Afrikaanse land. De tentoonstelling heet 'Zambia! Zambia!' en is van 24 november tot en met 10 februari te zien in de Kunsthal in Rotterdam.

Van Kesteren bezocht Zambia in opdracht van het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika en de Kunsthal Rotterdam. Ruim tachtig van de foto's waarmee Van Kesteren terugkwam, zijn in de Kunsthal te zien. De foto's gaan over het dagelijks leven van Zambianen. Bezoekers krijgen een land vol levenslust te zien, waar veel vrolijkheid is en mensen een rotsvast geloof in God en de geesteswezens hebben. Behalve mooie beelden van pittoreske dorpen en de prachtige cultuur, laat Van Kesteren ook foto's zien van enorme ellende en wanhoop.

Geert van Kesteren won in 1998 de Zilveren Camera en werd toen ook uitgeroepen tot Fotojournalist van het jaar. Echt bekend werd hij met het fotoboek 'Why Mister, Why', waarin hij verslag doet van de oorlog in Irak. De fotograaf is al eerder in Zambia geweest; in 2000 maakte hij een tentoonstelling over AIDS in Zambia.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 21 november 2007 - 969