Koukleumen voor een bultrug

Waarneming.nl |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Zeldzame walvis lokt vele natuurliefhebbers naar IJmuiden

21 november 2007 IJmuiden, Noord-Holland NIEUWSREPORTAGE - In mei zat hij er al en nu is ie weer terug: de bultrug. Natuurliefhebbers gingen woensdagmiddag naar de Zuidpier van IJmuiden om het bakbeest van zo’n negen meter te gaan bekijken. DagjeWeg.NL keek mee. "Een bultrug in Nederland, dat zie je maar één keer in je leven."

Makkelijk is het niet: de imposante walvis zien. Op de kop van de Zuidpier van IJmuiden is het druk. Zo’n twintig mensen staan rond twaalven bij het vuurtorentje aan het einde van de pier. Wachtend op de bultrug. Sommigen komen soms al voor de tweede keer: ze waren dinsdag te laat. Ook nu staan er een paar pechvogels tussen. Neem bijvoorbeeld Jeroen Steenbergen uit Houten. “Dinsdag was ik er ook. Ik zat net in Haarlem weer in de trein toen ik doorgebeld kreeg dat hij er weer zwom. Hartstikke jammer.”
Van heinde en ver komen ze. Van Amsterdam tot Katwijk en Sliedrecht. Er staan zelfs enkele Belgische natuurliefhebbers bij. “We komen uit Mechelen”, vertelt een vrouw. “Vanavond moeten we inderdaad weer door de files terug”, glimlacht ze. De bultrug vinden ze echter belangrijker. Met telescopen en verrekijkers speuren ze met de andere walvisfreaks de zee af. De zee blijft angstvallig leeg. Boven de golven vliegen alleen honderden meeuwen. Bij tijd en wijlen vaart een zeeschip de haven van IJmuiden binnen. De gure wind maakt het wachten er niet leuker op. Maar de natuurliefhebbers, meestal ook fanatiek vogelaars, geven er weinig om. Ze willen immers de bultrug zien.

Zeeschip

Sinds vorige week is de meterslange walvis voor de kust van de Noord-Hollandse havenstad aanwezig. In mei van dit jaar zwom de bultrug al tussen Den Helder en Texel. Het was en is de vijfde keer dat deze walvis in Nederland verschijnt. Tussendoor verbleef het imposante beest voor de Ierse kust. Een IJmuidense vogelaar kwam te weten dat de bultrug, die 16 november vanaf een zeeschip op de Noordzee gezien was, mogelijk ook vanaf de kust te zien zou zijn. Na enkele uren posten, zwom de walvis tot zijn ontzetting inderdaad bij de Zuidpier. Hij waarschuwde andere natuurliefhebbers. Logisch gevolg was het de afgelopen dagen een drukte van belang was op de Zuidpier.

Spanning

Tegen een uurtje of vier neemt het publiek langzaam toe. Ook de spanning vermeerdert met de minuut. "Op het ‘nulpunt’ van eb en vloed heb je de meeste kans om de bultrug te zien", weet Dylan Verheul, beheerder van de website waarneming.nl. Ook hij staat al urenlang te wachten op het spektakel van het grote zeezoogdier. "De walvis kan zo makkelijker tegen de stroom inzwemmen." Helaas voor het toegestroomde publiek laat de bultrug zich – in tegenstelling tot de ochtend - deze middag niet zien. Teleurgesteld druipt iedereen tegen de schemering af. Morgen weer een dag.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2015-07-30 13:10:03 · Gepubliceerd: 2007-11-21 21:32:08 - 10258