1

Otter uitgezet

Nu ruim twintig Europese otters in Nederland

Wikipedia over de Europese otter Nieuws door

archief oud artikel 26 november 2007 Wolvega, Friesland In het Friese natuurgebied De Rottighe Meente heeft Staatsbosbeheer afgelopen weekend een Europese otter uitgezet. Naar schatting leven er nu ruim twintig wilde otters in ons land.

Het is de dertigste keer dat in Nederland een otter uitgezet is, meldt de natuurorganisatie. De uitgezette Europese otter is afkomstig uit Zweden. Het bijplaatsen van de Europese otters is volgens Staatsbosbeheer nog steeds nodig. Niet alleen om voldoende genetische variatie in de populatie te houden, maar ook de huidige populatie levensvatbaar te maken. Daar zijn zo'n veertig otters voor nodig. Nu leeft iets meer dan de helft van dat aantal in Nederland.

Verkeer

Volgens Staatsbosbeheer gaat het goed met in de Nederland levende otters. "De otters die nu leven in de Wieden, Weerribben en Rottige Meente blijken in uitstekende conditie te zijn. Er is ruim voldoende voedsel aanwezig, de waterkwaliteit in het leefgebied is goed en de otters blijken zich bijzonder snel voort te planten", aldus de natuurorganisatie. De vrouwtjes krijgen al op twee-jarige leeftijd jongen. In de natuurgebieden leeft inmiddels al een derde generatie otters. De grootste bedreiging voor de Nederlandse otters is het verkeer. Maatregelen daartegen, zoals rasters en tunnels, lijken te werken, zegt Staatsbosbeheer.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 26 november 2007 - 14581