Winters van weleer

Het Nederlands Openluchtmuseum |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Nederlands Openluchtmuseum gebruikt de winter als museumstuk

27 november 2007 Arnhem, Gelderland De winters in Nederland zijn guur en nat, maar niet echt streng. Vroeger was dat anders, en grootouders kunnen daar uren over vertellen. Het eten was schaars, de wind sneed en er lagen dikke pakken sneeuw. In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem kunnen bezoekers van 1 december tot 13 januari 2009 de 'ouderwetse winter' meemaken.

Sinterklaas en een paar van zijn Pieten zullen de tentoonstelling op 1 december rond 12.00 uur openen. Daarna vraagt de goedheiligman alle kinderen om naar stroop te zoeken, zodat ze samen pannenkoeken kunnen eten.

Warme winters

Waarom de winter als museumstuk presenteren? We weten tegenwoordig niet meer wat 'echte winters' zijn, denkt het Openluchtmuseum; de winter van 2006 was de warmste van de afgelopen drie eeuwen. Als we het koud hebben, zorgt de centrale verwarming er bovendien voor dat het in een mum van tijd weer behaaglijk warm is. "Hoog tijd om opnieuw kennis te maken met het winterse leven van vroeger", zegt het museum.

IJspret

Bij een echte winter hoort natuurlijk ijspret. Bezoekers van het Openluchtmuseum kunnen, misschien wel voor het eerst sinds jaren, hun schaatsen onderbinden. Schaatsen in de winter is typisch Nederlands en het Openluchtmuseum heeft daarom speciaal een kunstijsbaan aangelegd. Bij 'winters van weleer' hoort ook de geur van stroop. In het museum staat een oude Limburgse vakwerkschuur, waar een stroopkoker appel- en perenoogst verwerkt tot heerlijke zoete stroop. Hij laat de bezoekers van die stroop proeven. Naast het schaatsen en de oud-Hollandse lekkernijen, worden er, rondom een kachel, allerlei verhalen verteld over de winters van vroeger.

Het hele Openluchtmuseum ademt de sfeer van knusse koude winters. In de weekenden kunnen bezoekers in een Zeeuws kerkje genieten van verschillende muzikale optredens. Voor kinderen is het ook heel leuk, want zij kunnen leren breien en boven een kampvuur broodjes bakken. In de kerstvakantie is er speciaal voor hen een lampionnenoptocht. In de Zaanse buurt kunnen bezoekers stamppot of poffertjes eten en op het plein is een ambachtelijke wintermarkt met demonstraties en activiteiten.

Een bezoek aan het winterse Openluchtmuseum kost €12,- voor volwassenen en €8,- voor kinderen. Wie wil schaatsen, hoeft geen schaatsen van huis mee te nemen, maar kan leenschaatsen van het museum gebruiken. Het programma van dag-tot-dag staat op de website van het museum.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-11-27 11:45:26 - 2049